петък, 5 декември 2014 г.

Хайде да привлечем късмета!

   Думата късмет идва от турски и се превежда буквално като късъм ет, което значи парче месо. Но значението на думата се свързва с дажба храна или това което се полага. Много често използваме тази дума без да се замисляме какво представлява тя. В повечето случаи казваме „ Днес изкарах късмет”. „Ти си ксъметлия” и т. нт. , н ако вникнем по смисъл  ще видим , че той е вид заслуга, която сме получили по някакъв начин с течение на обстоятелствата от живота като подарък или награда? Но дали това е само една случайна изненада от съдбата? Повечето биха свързали късмета със случайността и стечението на обстоятелствата, но астрологията има обяснение за това. Знаем , че във Вселената има закони, които действат от духовните нива към физическото и обратно. Всяко наше действие е продиктувано от замисъл и намерение, след което се проявява като вид избор, който от своя страна носи някакви последствия. Тоест имаме причина, действие и следствие. И всяко следствие може да се яви причина за друго действие. В Индия наричат този закона на Вселената карма. Индийската астрология развива своя система за проследяване на тези причинно следствени взаимовръзки и показва най-добрия път и начин ние да изградим по-добра карма и евентуално да прекратим лошите следствия и причини идващи от миналото. В Индия вярват, че добрия късмет е следствие от предишни действия, които са били в синхрон с космическите закони и сега това се проявява под формата на хубави събития „случайно” появили се в живота ни.  И обратно, че лошият късмет е продукт от наши действия, които са били породени от неразбиране или умишлено причиняване на хаос, което е породило събития струващи ни се като „лоши”. В никакъв случай късмета не се явява случаен жребий, който се случва  от време на време. 
Свикнали сме да мислим черно на бяло, като поставяме шаблонни етикети за „добро „ и „лошо” без да погледнем от едно по-високо ниво на нещата. Високо ниво разбираме като промяна на възгледа и осмисляне на по-големите причини, а не взирането в детайлите. В астрологията Юпитер е символ на късмета и голямото щастие и се смята за една от най положителните планети. Знаците , които той управлява са Стрелец и Риби а домовете са 9 и 12.В хороскопа там където е поставен и домовете , които управлява се вижда къде да търсим сполуката и щастието си. Всеки песимист би казал, че не вярва в късмета си и хубавите събития в живота, но така или иначе планетата се разполага по някакъв начин и е добре да разберем неговите послания, които ни дава. В някой случаи Юпитер попада в домове с лоша репутация като 6 и 8, но това не бива да се тълкува само в тъмната окраска. Най вече трябва е да видим напрегнатите аспекти към личните планети или неаспектиран Юпитер в хороскопа и да намерим начин да ги разберем и „неутрализираме”. Но как да стане това?
За да омилостивим Юпитер е добре да се превърнем в негов символ и да изразим неговите качества за да може късмета да ни споходи както се казва, или да почне той да гледа на нас  с добро око. 
Хубаво е да свикнем да даваме повече от колкото да получаваме. Това означава да даваме на всякакво ниво повече без да имаме користни очаквания. Добре би било да сме много по-благодарни за събитията в живота ни. Дори и за дребни незначителни неща и „нещастни” случки, това ще обърне положителната енергия в нашия живот и след време вероятността да ни се случи нещо много хубаво от нищото е много по-голяма. Логически ще кажем, че това изглежда идиотско но това със сигурност работи на едно по фино ниво.
 Когато сме благодарни и за най-лошото ние сме отворени да научим урока от събитието и да избегнем повторна грешка  за в бъдеще от подобна сцена. Би трябвало да можем да се превърнем и след това в учители за да можем да предадем опитността и на другите. Това ще се понрави на Юпитер и той ще ни изпрати много ученици за да ни изпита дали знаем как да го сторим. Дори и да не знаем, той е щедър, ще ни изпрати друг учител , който да ни покаже начина и след това ние ще можем да поднесем знанията си на търсещите. 
Казват , че този който много пътувал , много и знаел. Това е така , срещата с различни хора, култури, езици ни прави съзнателно по-богати и запалва в нас духа на авантюризма, който може и да гори много дълго време. Далечните пътувания винаги оставят в нас впечатления и ни учат на много неща. Юпитер ще види в нас желанието ни да  бъдем освободени от рутината на еднообразието и застоя и ще ни дари с повече възможности и за в бъдеще това да се случва. 
Когато четем книги на различна тематика ние обогатявам едновременно интелекта и изразяването си, но плюс това вече можем да обобщим различни гледни точки и да видим общи взаимовръзки. Това е много важно за нашето духовно развитие.
Освен тези неща Юпитер ще държи от нас да сме настроени по идеалистично и да изразяваме повече оптимизъм и вдъхновение, той би се радвал, ако посещаваме различни храмове и правим молитви не с цел да покажем колко сме набожни, а да намерим онзи извор в себе си, който е в постоянна връзка с Твореца. Тогава той ще „каже”на ангелите си да ни опазват в нашия път  и да ни подкрепят в това да поддържаме още по-силна вяра в себе си. 
И не на последно място Юпитер би ни дарил с благоволението си ако бихме успели да се жертваме в името на другите без да се чувстваме длъжни за това и да приемаме роли на жертва. Когато това се случи планетата на голямото щастие ще запише тези постъпки и в бъдеще това ще се отрази на бъдещата ни мисия за която ще бъдем призвани.  
Късмета винаги ще спохожда тези, които са благодарни и за доброто и за лошото в живота. Шансът никога не е случайност, въпроса е да изберем да се възползваме от него и да проявим Юпитер в себе си. Тогава бихме се превърнали във войни на светлината и света за нас би се превърнал в океан от изобилие и възможности за по-добри следствия.
И най важното да не забравяме да се усмихваме повече, да живеем сега и да горим с огъня на духовното съзнание! Нека късмета бъде с нас!