понеделник, 1 май 2017 г.

Минимум на Алгол

Считана за най-лошата звезда в астрологията , Алгол и нейното положение в хороскопа, древните са смятали, че е причина за много нещастия и трудности в живота на човека. Алгол е бета от съзвездието Персей и е от първите известни променливи звезди. Името идва от Раас Ал Гул, което в превод от арабски означава „главата на дявола” или ако трябва да бъдем по-конкретни, Гул според арабския фолклор са вид джинове, които убиват и изяждат хората. Според древните елини звездата символизира глвата на Горгона Медуза. Евреите са я наричали „Рош ха Сатан”-„главата на дявола”, а древните китайци са я наричали „Цей Ше”-„трупове на купове”.


В различните култури на тази звезда са били преписвани демонични свойства и хората от античността са забелязвали странни особености в нея. Явление, което будело интерес още от древността  е нейната светлина, която на всеки три дни отслабва и след това в рамките на  4 часа отново се увеличава. Това се случва заради движението на втората звезда около нея, която закрива нейната светлина. За пръв път особеностите в блясъка на Алгол са документирани от италианският астроном Джемианино Монтанари през 1669 г. През 1782 г. Джон Гуудрайк пръв измерва периода на изменение на блясъка и предлага хипотезата за затъмнение от втори, по-тъмен компонент. Тази хипотеза е доказана едва през 1889 г. чрез спектроскопски анализ от Херман Фогел. Междувременно, към 1869 г. е установен 680 дневен период на изменение на главният минимум на блясъка, което поражда хипотезата за наличие на трети, много по-отдалечен компонент. Наличието на компонента Алгол С е доказано през 1906 г.
За наблюдател с просто око Алгол свети почти неизменно 2 дни и 11 часа като звезда от 2.1 величина. След това за 4,5 часа яркостта ѝ постепенно намалява до 3.2 величина и за следващите 4,5 часа постепенно се връща до първоначалната си величина. Пълният период е 2.867 дни.
Този период слаба светлина на звездата се нарича минимум на Алгол, а периода на нейната максимална светлина максимум на Алгол. В миналото се е смятало , че тези, които са родени в тези часове на минимална активност на нейната светлина са изправени пред много трудности и изпитания. Арабските астролози съветвали своите владетели да не предприемат военни действия в часовете на минимума на Алгол защото са вярвали , че в това елективно време силата на злото е най-голяма.
В момента Алгол се проектира в 26 градуса и 26 минути в знака Телец. Нейното положения като всяка звезда, която не е от първа величина трябва да се разглежда в рамките на градус. Когато е в съвпад с лична планета и тази планета е наранена с аспекти от Сатурн, това може да даде сериозни изпитания свързани с тъмната страна на нещата и трудности за човек. Алгол има природа на Сатурн и тя ще увеличи своята сила , ако е  в съвпад с него в наталната карта. Разположението на планета имаща съвпад с Алгол не бива да се тълкува само  в негативен аспект. Трябва да се види също как е разположен Сатурн в хороскопа. Ако той е силно поставен по дом, знак и подкрепя с аспекти, влиянието на Алгол ще даде в най-добрия случай занимания с хирургия, работа в месарници. Според някой астролози съвпада на Алгол с дадена планета разположена в стрес аспекти може да направи човек да стане проводник за злото, но всичко това зависи от еволюционното ниво на даден човек. Ако той е роден със задача в този живот да се бори със злото, влиянието на Алгол действително може да му дава сериозни изпитания, но това не означава, че той ще се превърне в проводник за разрушителните сили. Нашата свободна воля е тази, която определя човек как ще използва своя потенциал.

Разглеждал съм хороскопи на хора, които са родени в часовете на минимума на Алгол и това е давало отражение върху техния живот. При тях присъства елемента на изкушенията, изпитанията, намеси от злото и неблагоприятните събития. В еволюционното им развитие те действително са подложени на сериозни предизвикателства да устоят на силите на мрака със силата на светлината на сърцето си. Кармичният план на техния хороскоп ги изправя пред трудните задачи да не се подават на своите слабости, напротив да бъдат войни на светлината.
Силно влияние на минумума на Алгол в наталните карти ще имат хора при , които звездата е в съвпад с планетите от септенера, Asc, Dsc, IC, MC.

Един интересен пример, за влиянието на Алгол  е в хороскопа на Ума Търман. Там Алгол е в съвпад с нейния МС и получава тригон от Плутон. Единствената роля на  митологичен образ в който тя се преобразява е във филма „Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии”(2010) е на Горгона Медуза. Не е родена в часовете на минимума на Алгол.

Повечето астрологични софтуеъри изчисляват периода на минимум на Алгол. Това може да се използва в елекциите, хорарната и натална астрология като допълнителен инструмент за тълкувание. Във всеки случай не съветвам тълкуванието да се демонизира в крайности. 

Интерпретацията на наталната карта  трябва да са съобрази със всички астрологични фактори сочещи предизвикателствата пред , които човек е изправен и е добре периода на минимума на Алгол да се разглежда само като фон. 
Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%BB_(%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0)