понеделник, 24 февруари 2014 г.

Манзил Ал Камар- Лунните стоянки и тяхното значение в арабската астрологична традиция

    Лунните стоянки (от англ.- Lunar station) са сегмент от еклиптиката, която се определя спрямо градусите на неподвижните звезди в зодиакалните съзвездия. Този сегмент от еклиптиката е разделен на 28 части отговарящи на сидеричния лунарен месец  равен на 27,3 дни.  Някой древни култури са ползвали лунните стоянки като част от своята календарна система. В различни астрологични системи те имат съществена разлика. Във ведическата традиция Джойтиш  са наречени Накшатри, които са 27 на брой. В арабската традиция лунните стоянки се наричат Манзил Ал-Камар и отговарят на 28 области  . Във двете традиции ще открием  разминаване понеже индийската астрология се базира  на сидеричния зодиак с по 27 области на лунните соянки, докато арабите използват тропичната зодиаклана система и включват 28 . Знанието за лунните стоянки можем да срещнем в египетската система от 36 декана и в китайската 28 лунна  система. Познанието за лунните стоянки датира повече от преди 5000 години.

    В ръкописите  на  известния средновековен арабски астролог, философ и мистик Ал Буни, популярни като Шамс ал Мариф е обяснено подробно за свойствата и влиянието на лунните стоянки. Според арабските мистици и астролози всяка една лунна стоянка отговаря на определен тип духовна енергия, която е с благоприятен или неблагоприятен характер за човека. Нека да видим  от части какво е описано в древния манускрипт:

1. Манзил  Ал Шаратан  (0° - 12°51'26"Овен)- В превод от арабски аш-шаратан означава два знака и се свързва със звездите алфа и бета на съзвездието Овен ( Хамал, Шератан). В ръкописа е описано така : „Когато луната попадне в тази стоянка тя има огнена и неблагоприятна природа. От този сектор се спуска неблагоприятна енергия към Земята, която се проявява в мъст между хората, кръвопролития и подобни лоши събития. Тези, които са наясно с тази позиция, биха действали мъдро и биха се въздържали от това да правят каквото и да било. Някой разказват , че в този период на Луната сънуват кошмари и, че имат неспокоен сън. Тези, които са родени в това време ще бъдат подмолни и разрушителни.”
2.  Манзил Ал Бутейн  (12°51'26" - 25°42'51" Овен) -  В превод от арабски Ал- бутейн е корем или малък корем и е свързана с неподвижната звезда делта от съзвездието Овен.  „ Когато Луната се намира в тази област, тя има топла и влажна природа. Към земята се спускат прекрасни и положителни духовни сили. В това време е удачно да се приготвят талисмани, занимания с химия, занимания с различни цветни и позитивни дела и също така е подходящ за учене. Добре е да се изготвят пръстени, да се бродира, да се смята, да се лекуват болни. Този който е роден в това време ще има дълъг и щастлив живот. Ще бъде обичан от всеки и ще постига много успехи .”
3. Манзил Ал Сурая (25°42'51" Овен - 8°34'17"  Телец). Ас-сурая (от араб.  „съвкупност”, „рой”) се свързва със  съзвездието Плеяди. „ Когато Луната се намира в тази стоянка, към земята се спускат топли и студени астрални сили. В такова време е добре да се приготвят талисмани, да се приготвят лекарствени продукти, да се започне лечение, да се пътува, да има занимания с търговия, владетелите е добре да се женят и да избират робини. В този период каквото и да се започне ще има благоприятно развитие за човека.  Този, който е роден в това време ще има щастлив живот, ще бъде с хубав характер и ще избягва лошите дела и постъпки, ще харесват хора с добър характер и маниер.”
4.  Манзил Ал Дебаран. (8°34'17" - 21°25'43" Телец). Ал дебаран ( от араб. „идващия след”, „тилен”) е неподвижна звезда в съзвездието Телец.  „Луната тук има земна природа и чрез позволението на Всевишния към земята идват такива енергии, които са силно негативни и предизвикват към хората чувство за мъст, гняв и вражда.  В такова време не бива човек да се моли за изпълнение на желание. Не бива да се започват нови планирани дела. Внимавай  с талисманите, каквото и да правиш, няма да имаш добър резултат. В такова време само се погребват мъртви, материалните блага се крият, не бива да се разкриват тайни. В такова време е добре да се копаят ями или да се променя посоката на реките към желаната посока. В такова време могат да се правят и бентове. Родените в периода на Манзил Ал Дебаран  ще имат живот изпълнен със срам и лишения.”
5. Манзил Ал- Хака (21°25'43" Телец - 4°17'09" Близнаци). Ал Хакка ( от араб. „ къдрава коса”) и се свързва със неподвижната звезда ламбда на съзвездието Орион. Луната в тази стоянка отговаря на елемент земя. „ Когато Луната пребивава  в тази област, чрез позволението на Аллах към земята се спускат енергии смесени със щастие и нещастие. В такова време е добре да се приготвят лекарства от отрови.Не е удачно да се сключват бракове или годежи, сключени в такъв период те ще имат неуспешен развой. Добре е този момент да се ползва за засаждане на овошки, разсад и други култури.”
6. Манзил Ал Хана (4°17'09" - 17°08'34" Близнаци) Ал Хан’а ( от араб. „търбух”, „марка” „печат”) е неподвижна звезда от съзвездието Близнаци. „ Когато Луната се намира в тази област, към земята идват енергии, които са много благоприятни за човека. Тази стоянка се свързва със звездата на щастието. В такова време добре е човек да се отдава на хубавите неща, да обича, да се свързва с хубави хора и да общува чрез сърцето си. Добър период за кадене с благовонни смеси.  Хубаво време за срещи с властимащи и управници. Тогава можеш да помолиш нещо за себе си от тях. Удачен момент за среща с приятели и сродни души.  Каквото и да започнеш в такъв период всичко ще има успех. Можеш да се сгодиш. Ако си болен , можеш да се лекуваш с подходящи лекове. Добър период за покупко-продажби, търговия и бизнес. Тези, които са родени в този период ще имат хубав живот и в края на живота си ще бъде погребан с почести. ”
7. Манзил Ал Зира (17°08'34" - 30° Близнаци). Аз-зира айн (от араб. „два лакътя” ) се свързва със съзвездието Близнаци. „Когато Луната се намира в тази област тя има въздушна, мека и топла природа, към земята се спускат положителни духовни вибрации. Удачен момент за научна работа, учене и събиране с учители и посветени. Правят се талисмани, садят се цитрусови дървета. Добре е в такова време да се отиде при управници или владетели. Родените в този момент ще бъдат богати и ще водят щастлив живот пълен с успехи. „
8. Манзил Ал Насра (0° - 12°51'26" Рак). Ан-насра (от араб. „Ноздрите на Лъва”) се свързва с Яслите и Жребчетата. „ Когато Луната се намира в тази стоянка , към земята се спускат неблагоприятни енергии за човека, които предизвикват омраза, раздели и обиди. Защото тази стоянка се свързва едновременно със студ и щастие, което води до тези неща. В това време се изписват талисмани , които са свързани със защита от врагове. Подходящ момент за изработване на оръжия. Този, който е роден в това време ще живее с несполуки.”
9. манзил Ал Тарфа (12°51'26" - 25°42'51" Рак). Ал тарф (от араб. „очите на Лъва”) се свързва с неподвижната звезда ламбда от съзвездието Лъв. „ Тази лунна стоянка има неблагоприятно значение, към земята се спускат духовни сили, които са объркващи и неблагоприятни за човека. В този период не бива да се върши нищо нито да се изписват талисмани. Не бива да се срещаш с владетел или управник. Не е удачно да се срещате с приятели. Не бива да се пие алкохол и човек да е сред тълпа. По възможност е добре да остане сам. Това е неблагоприятно време и не бива да се започва нищо ново. Този който се роди в това време ще има неудачи в живота си. „
10. Манзил Ал Джабха (25°42'51" Рак - 8°34'17" Лъв). Ал джабха ( от араб. „челото на Лъва”) се свързва с неподвижните звезди Регул, Алджеба, Адхафера, Алджабах от съзвездието Лъв.  „Когато Луната се намира в тази област тя има студена и неблагоприятна природа, но за човек тя действа благотворно. Добър момент за запознанства и правене на любов. Добър е за премествания. Неблагоприятен за шиене и купуване на нови дрехи. Този, който е роден в такъв момент ще има щастлив живот и ще се учи много лесно след което ще постига успехи, но ще бъде податлив на това да проявява хитрост и лицемерие. ”
11. Манзил Ал Харсан (8°34'17" - 21°25'43" Лъв). Ал харсан ( от араб. „гривата на Лъва” ) се свързва със неподвижните звезди делта и тета от съзвездие Лъв. „Тук Луната има топла и суха природа. Когато Луната се намира в тази област към земята се спуска духовна енергия, която е подходяща за лечение на умствено и душевно болни. Изготвят се талисмани и лекове за болни. Добър период за покупки и за търговия. Добре е да се купуват нови дрехи и да се пътува. Този, който се роди в този период ще бъде обичан от много хора и ще трябва да се пази от лицемери и недоброжелателни хора. ”
12. Манзил Ал Сарфа (21°25'43" Лъв - 4°17'09" Дева). Ас-сарфа (от араб.  „обмен, ред” ) се свързва със звездата бета от съзвездието Лъв. „ Тази стоянка на луната има воден и неблагоприятен характер. Към земята се спуска духовна енергия, която има негативен характер за хората. Родените в такъв период имат   труден живот изпълнен с  много изпитания.”
13. Манзил Ал Авва (4°17'09" - 17°08'34" Дева). Авва (от араб. „лай” ) се свързва със звездите  Завийява, Заниах, Виндемиатрикс, Поррима и Авва от съзвездието Дева. „ Тази лунна стоянка има земна и суха природа. Когато Луната се намира тук към земята се спуска духовна сила, която създава несполука за човека и го кара да бъде похотлив. Това се наблюдава повече при мъжете. Подходящ период за научни изследвания и неблагоприятен за започване на сражение с врагове.  В такъв период не е добре да се развива чувство на омраза към враговете или да се започва дело. Неподходящ период за срещи с владетел или управник. Подходящ е за закупуване или шиене на нова дреха.  Този, който е роден в този момент ще стане много богат и ще има много деца.”
14. Манзил Ал Симак (17°08'34" - 30° Дева). Ас-симак ал-а зал ( от араб. „невъоражена подкрепа”) се свързва със звездата Спика от съзвездието Дева. „ Тази лунна стоянка има земна природа и когато Луната е в тук, към земята се спуска духовна сила, която влияе на хората крайно негативно предизвиквайки непочтеност и омраза. В този период е подходящ за смесване на отровни и смъртоносни вещества. Каквото и да се почне или прави крайният резултат ще е крайно негативен. Добре е да не се захващаш с търговия и покупки.  Тези, които са родени в този период стават лъжци и подмолни. ”
15. Манзил Ал Гуфур (0° - 12°51'26" Везни). Ал-гафр (от араб. „покривало, завеса” )се свързва със звездите Фи, Йота и Ламда на съзвездието Дева. „ когато Луната се намира в тази стоянка към земята се спуска духовна енергия, която е много благоприятна за човека. Има разбирателство, любов  и хармония между хората, усеща се спокойствие. Благоприятно време за приготвяне не лековити смеси, за лечение на душевно и умствено болни и за извеждане на токсините от тялото. Подходящ е за изработка на талисмани. Тези, които се родят в този период стават хитреци и вероломни. ”
16. Манзил Ал Зубан (12°51'26" - 25°42'51" Везни). Аз-зубан (от араб. „две щипки” ) се свързва със звездите алфа и бета на съзвездието Везни. „ Когато Луната се намира тя има въздушна и богата природа и към земята се спускат смесен тип енергии. Подходящ е за лечение от ухапване на куче или нараняване със желязо, също  е добър за приготвяне на талисмани. Добър период за защита от врагове. Този, който се роди в такова време ще има щастлив и успешен живот. ”
17. Манзил Ал Иклил (25°42'51" Везни - 8°34'17" Скорпион). Иклил –ал Джабах (от араб. „ венеца в темето на Скорпиона”) се свързва със неподвижните звезди Акраб (от араб. „Скорпион”) и Джубба. „ Когато Луната се намира тук, към земята се спускат смесени енергии , които са крайно неблагоприятни за човека. Сред хората се срещат прояви на ревност и омраза, също така и на силна страст. В такова време не бива да се тръгва на път. Не бива да се сеят дървета, понеже е неблагоприятен период за това. Не бива да проявяваш чувство на мъст към враговете си в този период. Тези, които се родят в този момент стават хора с отмъстителен характер и имат несполуки в живота. ”
 18. Манзил Ал Калб (8°34'17" - 21°25'43" Скорпион). Ал-калб (от араб. „ сърцето на Скорпиона”) се свързва със неподвижната звезда Антарес. „ когато Луната се намира в тази стоянка тя има водна и щастлива природа, към земята се спускат благоприятна духовна сила. Подходящ период за изглаждане на враждебни взаимоотношения и братство. Подходящ за лечение на едър рогат добитък. В такъв период могат да се режат дървета за нужда. Подходящ момент за изравяне на имане, за оран и за лечение на животни. За болни хора, могат да се приготвят  по-леки лекарствени продукти. Подходящ е за кръвопускане от необходимите места. Тези, които са родени в този период имат несполука в живота. ”
19. Манзил Ал Шавла (21°25'43" Скорпион - 4°17'09" Стрелец). Аш-шавл ( от араб. „жилото на Скорпиона” ) се свързва със звездите от жилото на скорпиона в съзвездието Скорпион.” Когато Луната се намира тук към земята се спускат примесени духовни сили с негативен и положителен характер. Хората са склонни да правят лоши и добри постъпки. Добър е за развръзка на нещо. Възможно е да има и оплетени истории. В такъв момент не е удачно да се правят талисмани и да се лекуват душевно болни. Добре е да не си сред тълпата,а да останеш насаме със себе си. Този, който се роди в такова време има заядлив и лош характер и е склонен да лъже. ”
20. Манзил Ал Наим (4°17'09" - 17°08'34" Стрелец). Ан-а-наим (от араб. „ щрауси” ) се свързва със звездите от съзвездието Стрелец. „ Когато Луната се намира тук към земята се спускат духовни сили, които са силно благоприятни за човека. Човек е склонен да се забавлява, да обича, да се сприятелява. Каквото и да се започне ще има благоприятен краен резултат. Подходящ момент за работа с изкуство и дребни детайли. Може да се сади, да се строи и да се шият и купуват нови дрехи. Който се облече с нова дреха в този момент, тя ще му пасне и ще го радва. Тези, които са родени в този период имат щастлив и охолен живот, радват се на хубави успехи и постигат много неща.”
21. Манзил Ал Балда (17°08'34" - 30° Стрелец ). Ал-балда (от араб. „ просвет между веждите „) се свързва със звездите Аркаб Приор, Аркаб Постериор, Албалдах и Рукбад от съзвездието Стрелец. „ Когато Луната се намира тук към земята се спуска духовна енергия, която е крайно неблагоприятна за човека. Човек се поддава на негативни чувства като омраза и мъст. В такова време не е подходящо да се лекуват болни, да се сее жито, да се пътува , да не се среща със влиятелни особи, да се жени и сгодява. Не е добре да се търгува и да се шият дрехи. Този който е роден в този момент имат труден живот, проявяват неблагодарност и са склонни към лицемерие.”
22. Манзил Ал Садазаббих (0° - 12°51'26" Козирог). Са`д аз-забих ( от араб. „ щастие на жертвоприносителя” ) се свързва със звездите алфа и бета на съзвездието Козирог. „ Когато Луната се намира тук към земята се спускат духовни сили, които са неблагоприятни за човек , които го карат да проявява мъст, омраза, недоброжелателство. В такова време владетелите стават сурови към хората.  Добър период за работа, за сеене, за откриване на имане и за шиене на дрехи. Тези, които се родят в този период ще имат охолен живот , но ще са склонни към краен материализъм”.
23. Мназил Ал Була (12°51'26" - 25°42'51" Козирог) . Сад-ал-була ( от араб „ щастието на абсорбера” ) се свързва със звездата Епсилон от съзвездието Водолей. „ Когато Луната се намира в тази област към земята се спускат духовни сили, които имат смесен характер и влияят двойствено на човека. От една страна някой хора са склонни да правят полезни, а други вредни дела. Подходящ е за служители и робини. Добър е за покупка на всякакви животни и за срещи със влиятелни особи. Добър период за копаене на ями и за вършене на трудоемки задачи. Тези, които са родени в този период биват много щедри.
24. Манзил Ал Сад-ас Суд (25°42'51" Козирог - 8°34'17" Водолей). Сад- ас- суд ( от араб. „щастие на щастието”) се свързва със звездата бета от съзвездието Водолей и звездата алфа от съзвездието Делфин.” Когато Луната се намира тук, към земята се спускат духовни сили, които влияят крайно позитивно за човека. Добре е да се започват нови дела. Като цяло е добре хората да проявяват щедрост, приятелство към другите и да се проявява най висши качества заложени в човешката природа. Подходящ е за срещи с Влиятелни особи, за лечение на болни и за сближаване с хората. Тези, които се родят в този период имат положителни черти на характера и имат много приятели. ”
25. Манзил Сад ал Ахбия (8°34'17" - 21°25'43" Водолей). Сад-ал ахбия ( от араб. „щастие на скритите места”) се свързва със звездите алфа и гама на съзвездието Водолей. „ Когато Луната се намира в тази област към земята се спускат духовни сили, които влияят неблагоприятно за човека. Човек става хладен към другите, интригите и сплетните преобладават. Водят се битки, каквото и да се започне няма да има положителен резултат. Неблагоприятен период за лечение на всякакви болни. Неблагоприятен за писане на талисмани и за химични експерименти. Тези, които се родят в този период развиват качества на заядливост и са склонни към лоши постъпки.”
26. Манзил Фар ул Мукаддам (21°25'43" Водолей - 4°17'09" Риби). Фар ул мукаддам ( от араб. „предната част на ведрото на Водолея”) се свързва със звездите алфа и бета на съзвездието Пегас. „ Когато Луната се намира в тази област към земята се спускат духовни сили, които са крайно благоприятни за човек. Човек е склонен да проявява доброта, да се сдобрява, завързване на приятелства.Усеща се силно спокойствие. Подходящ е за всякакви дела и начинания. Много добър период за лечение и за приготвяне на талисмани и лечебни смеси и отвари. В този момент можеш да се срещаш със влиятелни хора.Тези, които са родени в този период имат щастлив и спокоен живот.”
27. Манзил  Фар ул Муаххар (4°17'09" - 17°08'34" Риби). Ал-фарг ал-му'аххар ( от араб. „задната част на ведрото на Водолей”) се свързва със звездите Алгениб и Алферац. „ Когато Луната се намира тук  тя има водна природа, към земята се спускат духовни сили, които имат неблагоприятно влияние за човека. Трябва да се избягват срещи с врагове и кръвопролития. Добър е само за изчистване на токсините от тялото чрез кръвопускане, диети, и лечения на рани. Добре е да се прави балнеолечение. Хората родени в този момент са склонни към съблазни.”
28. Манзил Ал Реша (17°08'34" - 30° Риби). Тази стоянка се свързва със звездата зета от съзвездието Риби и алфа от съзвездието Андромеда. „ Когато Луната се намира тук към земята се спускат духовни сили, които влияят благоприятно за човека. Подходящ момент за изработване на талисмани и на гравиране на пръстени с камъни. Благоприятен за всякакви начинания и за лечение на душевно болни. Добър период за пътувания, срещи с влиятелни хора и всякакви позитивни дела. Тези, които се родят в такъв момент имат благ характер и вършат добри дела.”
    
      Имайки предвид времето в което живеем,  добре е да приемем тълкуванията на мъдреците със субективен подход. Тълкуванията дадени за родените в този период са имали значение за тогавашното време. Знаейки значенията на лунните стоянки, човек може да се съобрази с транзита на Луната и да добави нюанс към тълкуванията за ежедневните прогнози.

                                                                                                                                       РЕДЖИ 2014

Източници: Шамс Ал Мариф- АлБуни;
 Стоянки ЛуныЗначения Лунных Стоянок согласно разным традициямНовая Астрологическая Энциклопедия