вторник, 11 ноември 2014 г.

Ректификация на хороскопа на Петър Димков- Лечителя

 
  Тъй като от известно време изследвам карти на лечители и Хирон поставен в картата на хора със способности, реших да проследя събитията чрез астрологията в живота на знаменития български народен лечител Петър Димков .  За целта използвах данните и събитията, които са описани в интернет и в биографията описана от дъщеря му Лили Димкова. Като първа дата за построяването на хороскопа взех 19 декември 1886 (по нов стил) гр. София. След което поставих среден час за 12:00 обяд. След това започнах да търся събития по метода символични дирекции. Като допълнителна сверка използвах и метода екваториални дирекции на слънчевата дъга. В тази връзка относно  двете техники на прогнозиране ще спомена, че едната дирекция е символична тоест ден=година, докато при другата се взима предвид прогресивното движение на слънцето, а стъпката му се изчислява на принципа ден=година както при прогресиите и закръглената й стойност възлиза приблизително за един градус на година.  При едната техника имаме символично движение на планетите, докато при слънчева дъга  се базира на реално движение на слънцето.  Нужно е да се сверят с двата вида дирекции за да има по точни резултати.

Пътува с цел учене - дирекция на слънчевата дъга
 Първото събитие е през 1899  заминава да учи в Русия като стипендиант. По метода дирекции първото впечатление , което ми направи беше Меркурий , който е в близост до MC.. Видях, че в 3 дом е Близнаци, което се свързва със учение (основно, средно).  Меркурий управлява 3 дом в картата. За да коригирам дирекционната карта за да може Меркурий да направи приблизителен съвпад върнах минутите на изходните данни.Часът на задаване е 11:48:33. По метода дирекции на слънчевата дъга (тъй като не знаем с точност  в кой месец е било пътуването, взимам предвид месец септември, начало на учебната година като отправна точка). Там виждаме , че дирекционният също дирекционен Меркурий прави точен съвпад с MС.  Има 43 минути и 05 секунди разлика, но това го приемаме също за точен съвпад понеже в рамките на 1 градус.  След като заминава да учи , там завършва и  шест месечен курс в Института по хомеопатия. Меркурий е диспозитор на Северен възел, това може да го разтълкуваме като подготовка за бъдещата му мисия като лечител в която е призван.
,.

Завръщане в България- символични дирекции
  Второто събитие, което е: през 1909 –завръщане в България. По метода  символични дирекции, показателя е  куспиден трети дом съвпад с IC.  Меркурий е направил точен съвпад със наталното Слънце и виждаме , че вече почти излиза от градуса на Слънцето, което говори за успешното му завършване.


Начало на участието му в Балканската война-
символични дирекции

      Следваща дата е 1912- началото за участието му в Балканската война. Тук ми прави впечатление дирекционен Меркурий (по СД) прави съвпад с Венера. Венера е управител на 7, 8, 2 и 3  дом..  През ноември започва да лекува ранените войници заболели от холера като всичките 27 оздравяват. Това е показано от куспиден шести дом в съвпад със северния възел, който е в знака Дева и 6 натален дом, който в същото време сключва секстил към Юпитер. От тук можем да считаме, че неговото призвание като лечител започва от тази дата. Куспиден 12 дом прави съвпад и с южен възел и отделно тригон към Юпитер, който се явява управител на асцендента. 12 дом сочи жертвоготовноста  му развита още в минал живот. Тригон към Юпитер според мен сочи, че точно тогава се активира мисията му, за която е подготвен от миналото. И по двата вида дирекции Северен възел прави тригон към натален Марс, който е управител на 1 и 8 ми натален дом.

Ранен до с. Клисура- дирекция на
слънчевата дъга
Пристъпвам към следващата дата.(по метода дирекции на слънчевата дъга) през юни 1913 Петър Димков  е ранен до с. Клисура и след оздравяването му се връща в ротата. Това в астрологичната карта е описано като дирекционен 8 ми дом в опозиция с Нептун, уп. на 1 дом и също така  дирекционен Южен възел в съвпад с точката на смъртта (27,02 в Риби) . Което говори, че е имал опасност за живота си.  Като в същото време е награден с военен орден за храброст. Това се вижда от дирекционен куспид на 2 дом съвпад с натален Нептун. Аспекта опозиция на дирекционен куспид на 8 ми дом с Нептун за месец юни 1913 е точен  с орбис до 2 минути.

Произведен в чин капитан- символични
дирекции
   През 1915 октомври е произведен за чин капитан, воюва на Сръбския, Добруджанския и Македонския фронт. Това по метода символични дирекции е описано от съвпада на дирекционно Слънце в Козирог в точен съвпад с натален Марс в 11 дом. 
 По метода дирекции на слънчевата дъга аспекта Слънце и Марс е точен съвпад, но виждаме, че и там Хирон е в съвпад с натален Сатурн, който управлява 10 , 11 и 12 дом.  
Произведен в чин капитан- дирекция
на слънчевата дъга
 В наталната карта Марс е в своята екзалтация в знака Козирог, което го свързвам с военното дело в живота му , а 11 дом има връзка с това , че бил  патриот по душа. Марс е съуправител на 1 дом.


Женитба-дирекция на слънчевата дъга
Следващото важно събитие за живота на лечителя е неговата женитба през 1920 година. Тъй като не знаем точната дата и месец,  взех за средна точка 15 юни за отправна точка за изследване по двата метода на директиране. Това събитие най-точно се вижда по метода дирекции на слънчевата дъга. Дирекционен Юпитер прави точен съвпад с натален Меркурий, който е управител на 7 ми дом ( брак, споразумения, договори). Също така имаме ингресия на Нептун ( втори уп. на Асц ) в знака Рак, който прави тригон към натален Юпитер. През 1920 започва дейността си на народен лечител. Тук показател е ингресия на дирекционно Слънце във Водолей.

Раждането на Любомир-символични
дирекции
През 1925 година му се ражда първото дете Любомир, това в астрологичната карта е описано по  метода СД,  Тук отново не знаем с точност датата на раждане на сина му, затова забелязах, че дирекционен  Плутон прави съвпад с куспид на 5 натален дом в началото на годината, което можем да го тълкуваме като раждане на 1-во дете. Луната (символично показано като майката , тоест съпругата му) прави тригон към натален Сатурн. Сатурн в производните домове от седми (съпругата) е управител на 5, 6, 7 производен дом.


Раждането на Лили- символични
дирекции
През 1932 на 16 юли се ражда дъщеря му Лили Димкова. В хороскопа по метода СД,  дирекционен Нептун прави съвпад (има 40 градуса разлика , но това се отчита като съвпад)  с натален 5 дом в картата на лечителя.  Лили Димкова е художник и творец,  това има връзка символично с Нептун- планетата на вдъхновението, въображението и божествената любов.  Нептун се явява управител на 1 дом, по производни домове , това е 7( второ дете )  дом от 7 натален.

Раждане на Владимир- символични
дирекции
Пет години по късно се ражда синът му Владимир. В рождената карта третото дете се разглежда по 9 дом. Там забелязваме на върха на 9 дом е Скорпион последван от Стрелец. По метода СД  дирекционен Юпитер, който е управител на 9 попада  в съвпад с МС. Също така дирекционен Меркурий , който управлява 3( по производни домове този дом се разглежда като 3 дете от 7-ми), 4, 6, 7 натален дом е съвпад с натален Марс , който е първия управител на 9 дом (третото  дете).  Освен това след 1936 Димков се посвещава всеотдайно на прилагането на народната медицина.  Юпитер е и управител на 1 дом , съвпада с МС е показател за изгряването на призванието му по съдба.


Срещата с Учителя
 Друго важно събитие в живота на лечителя е неговата среща с Учителя Петър Дънов. Не знаем точно датата на тяхната среща но според датите дадени в биографията това е след 1939 година. В хороскопа по двата  метода СД и дирекции на слънчевата дъга трети куспиден дирекционен дом е в съвпад със Сатурн. Това бележи, че ученика е срещнал своя учител. Ако трябва да търсим друга символика, знаем, че Учителя е роден под знака на Рак. Наталният Сатурн в хороскопа е в знака Рак.  Заедно с това през тази година съобщава че е завършил труда си „ Хигиена и лекуване на душата”

Забрана от властите- символични
дирекции
Забрана от властите-дирекция на
слънчевата дъга
През 1944 година с идването на комунизма на власт „ Наръчник по природно лекуване и живеене”  е в писан в забранените книги и са унищожени почти всички екземпляри. Заедно с това властите му забраняват и да лекува.  Но това не му пречи да лекува тайно и да помага на хиляди хора. В хороскопа това е отразено и по двата метода на директиране. По метода символични дирекции Плутон, който  ингресира в Лъв ( властта и управлението) сключва квадрат към Юпитер (управител на АЦ) и квадрат на Слънце и Нептун (управител на Ац.) По метода дирекция на слънчевата дъга Марс сключва квадрат към МС (изявата)  и към Хирон (символизиращ дейността му като лечител).

 
Активна издателска дейност-символични
дирекции
 През годините 1977-1979 излиза от печат петото издание на капиталният му труд с ново заглавие „ Българска народна медицина. Природолечение и природосъобразен живот” в три тома.  За целта на изследването взимам в предвид 1979 понеже е показателна за завършеният труд. В хороскопа  по метода символични дирекции имаме ингресия на 3 и 9 дом( издателска дейсност) и 9 дирекционен дом склюва тригон към Юпитер (уп. на Ац) и прави точен съвпад с Южен възел (показващ потенциала от миналото). З дирекционен дом сключва секстил към  натален Юпитер и е в съвпад с Северен възел.  По метода дирекция на слънчевата дъга Марс (уп на 9 ти дом ) е сключил тригон към МС и секстил към Хирон. Според мен по-показател е първият метод. 

Край на живота-символични
дирекции

 И последната дата е краят на живота му през 1981 на 4 откомври. Петър Димков напуска физическия свят по време на сън. По метода символични дирекции Марс (упр. на 8 дом) е в опозиция с Юпитер (управител на Ац.) Южен възел в опозиция с Меркурий (управител на 4 дом). 
По метода дирекция на слънчевата дъга виждаме , че Черната луна прави точен съвпад с 4 дом, който се свързва и с края на живота, а Юпитер управител на Асцендента прави точен съвпад с 12 дом (символично 12 дом е съня).
Край на живота-дирекция
на слънчевата дъга
Според изследваните събития и поправката на часа в хороскопа излиза, че Петър Димков е роден  в 11:48:33. Сега нека да видим основните моменти според наталната карта и проявата им. Асцендент Риби говори за чувствителен и свръхсензитивен човек, който спасява хората от болести и недъзи. Черна Луна в близост до Асцендента говори за това , че в живота си е имал трудности и опасности за живота си. Бил е раняван 8 пъти с опасност за живота. Управителя на Асцендента Юпитер  е в Скорпион в 8 ми дом и квадрат с Марс също допълват това. Втория управител на 1 дом това е Марс, който попада в 11 дом, което говори за военните му подвизи и родолюбие. Слънцето попада в 10 дом и е управител на 6 дом, което говори, че ще се изяви като лечител и дейността му ще придобие голяма популярност. Слънцето също така символизира образа на бащата. То е в Стрелец, което говори , за това че баща му е бил свещеник. Отделно Северен възел попада в 6 дом в дева, което говори за изразената му мисия като лечител. Друг важен показател е Хирон , който е в съвпад с куспида на 4 дом. Тук силно поставения Хирон символизира майка му, която е била народна лечителка и е записвала (Хирон в Близнаци)  в тетрадката си различни рецепти, които след това ги е предала на сина си.
Натална карта с ректифициран час
От биографията написана от дъщеря му Лили Димкова знаем, че той е имал двама братя, които са починали. Това е показател от Плутон в 3 дом. Освен това знаем, че той е имал и 3 сестри. Знака Близнаци е показател за двама или повече от двама братя и сестри.  Меркурий в 9 дом в Стрелец показва , че ще има обучение в чужбина, а и също така символизира издателската дейност.
Луната във Везни съвпад с Уран в 7  дом е показател за щастлив брак макар че класически съвпад на Уран с Луната дават непостоянство в чувствата, тук Уран се изразява в стабилни приятелски отношения.  Луна във Везни е благоприятна позиция за брак и това , че попада в 7 дом подсилва това значение. Луната е управител на 4 и 5 дом. Това е показател, че той е бил грижовен баща и е държал на семейните ценности и традиции.
Другото, което ми направи впечатление е, че причината за запознанството с жена му е нейният брат. По производни домове от 7 ми брата се пада 9-ти. Първите управители на 9 са Марс и Плутон. Виждаме, че Марс се намира в 11 натален или по производни домове се пада 5 от 7-ми. Ако приемем за това че 5 се явява като  дом за начало на  любовни отношения за 7-ми, то Марс ( символизиращ брата на бъдещата му съпруга)   може да се приеме като показател за връзката между двамата. Освен това диспозитора на Марс е Сатурн, който попада в натален 5-и дом  ( любов, сърдечни отношения). От тук става ясно, че шестдесет и една годишният им брак  се е базирал на истинска любов и приятелство между двамата.
Според думите на Лили Димкова в нейната книга причина за смъртта на лечителя може да е отравяне или магия ( Черна Луна в хороскопа отразена в дирекцията). Понеже седмица преди неговата смърт те са получили странен тежък колет, който самият Петър Димков  след неговото отваряне е разбрал, че това е окултно нападение и веднага наредил това да се унищожи. По голямата част от 8 ми дом виждаме , че там се намира знака скорпион, който се свързва с отровите и окултизма, нищо чудно причините за смъртта му да и са такива.
Анализа на наталната карта може да се разгърне още, но в общи рамки това е което е съществено знаем. 
   
Петър Димков остава в историята на България като почетен родолюбец, символ на духовния баща, който едновременно служи  на хората и Бог. Неговото светло дело остава да живее и до ден днешен и ни напомня , че за да сме здрави и щастливи е нужно първо да растем духовно и след това да се свържем отново с  майката природа като живеем в нея с хармония и любов. Неговата съдба като лечител го прави истински пример за духовно пробуждане на  лечтителските дарби заложени във всеки от нас. Той ще остане безсмъртен ярък и светъл пример за всички, които са тръгнали да търсят хармонията между физическия и духовния план.

                                                                      Реджи 2014


Източници:  https://sites.google.com/site/petardimkovubilej/home;
Пътър Димков  моя баща- Лили Димкова ИК "ВИДЕЛИНА" 2006