събота, 29 август 2020 г.

Загадъчните лица на Нептун- XIII Национална астрологична конференция на БАА

 

              


  


Да вземем думата пристрастяване, която я свързах с кафето. Всички знаем, че кафето има ободряващо действие и за почти всички от нас то е неделима част от нашето ежедневие. Превъзбуждащото му свойство като краткотраен ефект го свързваме с принципа на Марс, който дава енергия, но освен това , благодарение на кофеина съдържащ се в него, кафето води до пристрастяване, което има отношение към Нептун. Кофеинът въздейства върху някои части на мозъка по същия начин, както и някои видове наркотици.  Той е най-широко използваният психосоматичен стимулатор в света.


Преди официалното откриване на Нептун в  астрономическите скици на Галилео Галилей се свидетелства на две места за наблюдението му. Датите са 28 ноември 1612 и 27 януари 1613 г. И в двата случая обаче Галилео смята, че наблюдавал звезда в непосредствена близост до Юпитер, а не като обект в слънчевата система. Поради тази причина Галилео не се посочва като откривател на Нептун.

Интересно е , че по това време за първи път в Европа на холандците се удало възможност да отгледат фиданка кафейно дърво. Много търговци, пътешественици и дипломати преди това се опитвали да откраднат и тайно да пренесат в Европа ценните семена. Едва през 1616 г. щастието се усмихнало на холандеца Петер ван дер Брок, който се занимавал с търговия в йеменското пристанище Мока.


Завръщайки се в родината си, той незабавно посадил няколкото откраднати зърна в ботаническата градина в Амстердам, а шведският учен и негов приятел Карл Линей се погрижил по-натам за тях и отгледал от тях няколко фиданки „Кафе Арабика“.  

Официалното откриване на Нептун буди национални спорове между френски и британски астрономи. Той е открит на базата на астрономически изчисления, а не от емпирични наблюдения.



Юрбен Льоверие  изчислява орбитата на Нептун, но не среща съдействие от сънародниците си за издирването на планетата. Той убеждава Йохан Гал от берлинската обсерватория да започне търсене. Нептун е открит вечерта на 23 септември 1846 година.  А най големият му спътник Тритон бива открит скоро след това.

 Откриването на нов обект в слънчевата система е сензация както за астрономите така и за астролозите. Астролозите базирайки се на втория принцип на Хермес започват да изследват събития по света и прилагат астрономичните открития в своята практика. Това буди прогрес за развитието на астрологията и поставя нови основи за нейния растеж. Митологичния архетип на дадена планета се просмуква от колективното несъзнавано и се ражда за нов живот с различните си проявления.

 След  откриването на Нептун  по света се случват интересни събития. Аналог на Посейдон от древногръцката митология, морския бог разкрива своите загадъчни лица пред нас и се превръща в различни образи. Това придава ключов символизъм от астрологична гледна точка и отразява неговите качества в различни еволюционни нива. Ако разгледаме Нептун с неговите ключови думи това ще даде различни скици на неговите лица.


Властелинът на сирените

Ключови думи: Омайване, упояване, опиум

Сирените са митологични същества с образ на полужени-полуриби подвластни на морския бог. Привличат с омайните си песни моряците като след това ги  завличат към дълбините на морето.

Успешно приложена анестезия върху човек

  Точно седем дни след  официалното откриване на Нептун  Уилям Томас Грийн Мортън, американски зъболекар открива по-добрата анестезия от райския газ и на 30 септември 1846 година за първи път прави хирургична операция с етер върху пациент.

Като зъболекар Мортън се специализира в поставянето на изкуствени зъби. За да стане както трябва, необходимо е първо да се извадят корените на старите зъби. По времето, когато още няма упойващи средства, това е крайно болезнено и е очевидна необходимостта, от някаква анестезия. Мортън правилно преценява, че райският газ няма да е достатъчно ефикасен за неговите цели и търси някакво по-силно средство.

Чарлз  Джаксън, ерудиран доктор и учен, когото Мортън познава, му предлага да използва етер. Упойващите му свойства са открити преди повече от триста години от прочутия швейцарски медик и алхимик Парацелз; едно-две съобщения в същия смисъл са публикувани и в началото на XIX век. Но нито Джаксън, нито някой от писалите на тази тема го е използвал при хирургична операция. Етерът звучи многообещаващо за Мортън и той прави опити първо върху животни (в това число върху любимото си куче), а после и върху себе си. 

Най-сетне на 30 септември му се представя идеална възможност да бъде изпробван и върху пациент. Някакъв човек влиза в Мортъновия кабинет с непоносим зъбобол и е готов да опита всичко, което би облекчило болката му при неизбежното вадене. Мортън използва етер и изважда зъба. Когато идва на себе си, пациента заявява, че не е изпитал никаква болка. По-добър резултат едва ли би могъл да се очаква и Мортън вече предчувства успеха, славата и големите пари.

Въпреки, че на операцията е имало очевидец, а на другия ден за нея е съобщено и във вестниците, тя не привлича широко внимание. Ето защо Мортън помолва д-р Джон Уорън, старши хирург в главна болница в Бостън, да му позволи да покаже нагледно пред група медици своя метод за обезболяване. Д-р Уорън се съгласява и в болницата е насрочена демонстрация. Там на 16 октомври същата година пред значителна аудитория от лекари и студенти по медицина Мортън обезболява с етер подлежащия на операция пациент и след това д-р Уорън изважда тумор от врата му. Упойката се оказва напълно ефикасна и демонстрацията се радва на огромен успех. За нея мигновено съобщават много вестници и тя е пряката причина за широката употреба на упойки в течение на следващите няколко години.

 

Употреба на кокаина като локална упойка

Кокаинът е вещество, което се излича от растение, което расте в Южна Америка. Отглеждането му датира още от цивилизация на инките, а традициите в приготвянето на древни кокаинови лекарства предшестват пристигането на европейските изследователи. Той се явява първата упойка, служеща за местно анестезиране. Действието на медицинската манипулация обхваща и премахва усещанията за болка само в определена част от тялото. Упояването се осъществява чрез инжектиране на локални анестетици в или близо до нервите, като по този начин се прекъсва предаването на сигналите за болка към мозъка.

През 1859 г. немският химик Алберт Ниман  извлича активната субстанция от листата на растението кока. Въпреки това веществото започва да се използва като упойка през 1884 година. През същата година д-р Карл Колер  съобщава, че употребата на кокаина като упойка е успешна при провеждането на операции на очите. В Европа и САЩ се наблюдава значително увеличаване на експериментите с кокаин, който води до революционни промени в разбиранията за анестезията, както и до въвеждането на някои нови хирургични процедури.

Интересен е фактът, че  продължение на няколко десетилетия след първоначалното излизане на пазара на напитката „Кока-Кола, в нея е имало незначителни количества кокаин. Замислена като лекарство през 19 век Кока Кола става лидер на световния пазар за безалкохолни напитки, като и това продължава в настоящето.

Днес, въпреки че е незаконен в почти всички страни, кокаинът е все така популярен в обществото. Въпреки, че няма физическа зависимост, не липсва психологическа такава. Употребяващите кокаин бързо губят възможността да контролират приемането му и се развива пристрастеност на психическа основа.

Опиумните войни

През 30-те години на XIX век напрежението между Китай и британските търговци се засилило. Причина за това била търговията с опиум, която имала пагубно въздействие върху страната и била забранена от китайския император.

Векове наред Китайците нямали почти никакви контакти с останалия свят. Единственото пристанище, в което на чужденците било разрешено да търгуват, бил Кантон. Европейците обаче били силно заинтересовани от търговията с ценните китайски стоки-чай, коприна, порцелан и други, които били изключително търсени в Европа. Западните търговци предпочитали да търгуват чрез обмен на стоки, но тъй като европейските изделия не се търсели на китайския пазар, те започнали срещу изнасяните китайски стоки да внасят опиум.

Китайците отдавна използвали опиума като лекарство и наркотик. Но в XVIII в., когато се разпространило тютюнопушенето, китайците започнали масово да пушат и опиум. Нарастващият му внос се превърнал в проблем за китайското правителство, което се опитвало да ограничи употребата на наркотика, още повече че търговията с опиум била нелегална и от нея печелили контрабандистите и корумпираните чиновници, но не и държавата.

Забраната на китайските власти да се продава внасяния от англичаните индийски опиум била непосредственият повод за т.нар. Първа опиумна война.

Следва втора опимна война през 1856 до 1860 година и  това се разглежда като продължение на Първата опиумна война. Втората опиумна война е успешна за Великобритания и в резултат на Пекинското споразумение  търговията с опиум в Китай е легализирана.

През 1867 година също избухва още една опиумна война наречен още тристранен сблъсък от страните на златния триъгълник: Тайлнад, Минамар и Лаос. Името си зоната придобива поради големия обем на производството и трафика на наркотици.



 Дух на моретата

Ключова дума: алкохол, опиянение, халюциноген

Като образа Дух на моретата, Нептун приема лика на могъщ марид.

 Марид с това название в арабския фолклор и исляма се определят най-древните с великански размери джинове обитаващи океаните и моретата. Според преданията маридите са врагове на хората, които изкушаващ със своите халюцинации довеждаща до смърт.

 В миналото са вярвали, че алкохола е творение на сили целящи заблудата на човека.

Арабското название „ал-кохл“ означава „дух на виното“. Латинският превод на това название — „Spiritus vini“ се пренася в Европа през Средновековието и остава като синоним на етанола в медицинската номенклатура  до днес.


Абсентизмът през 19 век

През 1860 в Европа във френските кафенета и кабарета алкохолната напитка абсент придобива стремглава популярност. Абсентът е напитка с високо съдържание на алкохол приготвящ се от пелин, анасон, кориандър и други билки, които имат психотропно действие. Смятан  тогава за магическа напитка, която отваря окото на душата, абсентът бил любима напитка на художници, хора на изкуството, представителите на буржоазията и ексцентричните бохемски артисти.

Ефекта от прекаляване с дозата на абсента довеждал до халюцинации, разсеян поглед, нервност граничеща с истерия , загуба на съзнание и  често пъти до смърт. Алкохолизмът при пиячите на абсент е бил наричан абсентизъм, поради вярата, че е бил по-различен от нормалния алкохолизъм. 

 

Сред най-забележителните ценители на абсента е холандският художник-импресионист Винсент ван Гог. Други известни художници от онова време, които консумирали често абсент са Анри де Тулуз-Лотрек и Пол Гоген. Известните писатели и  поети, които са почитатели на абсент са Оскар Уайлд, Шарл Бодлер и Едгар Алън По.

Тъй като консумацията на Зелената фея достига застрашителни размери през 19-ти век много европейски правителства, както и Администрацията по храните и лекарствата в  САЩ, последователно забранява символа на бохемския живот. В някои европейски страни (например Обединеното кралство, Испания, Чехия), Зелената фея оцелява, но консумацията на питието е сравнително ниска.

С увеличаване на масовото потребление на абсент, все повече при ценителите на зеленото питие се наблюдават хронични злоупотреби, припадъци, затруднение на говора, нарушения на съня, психическо изтощение, слухови и зрителни халюцинации и предозирането му води до смърт. Други автори препоръчват приема на умерени дози абсент като ценно средство срещу депресии.

Популяризация на напитката Джин-Тоник

Джинът е високоалкохолна напитка. Произвежда се от хвойнови плодове и  други растения, които се накисват в дестилат от грозде или житни зърна.  После течността се дестилира  за да се извличат  ароматните вещества от растенията. Получава се спиртна напитка, приела  ароматите на различните ботанически растения.

За основател на напитката се води холандският лекар Франсиско Силвиус. Плодовете на хвойната са били признати от древни времена, че притежават лечебни свойства. Във времената на върлуващата чума, хвойната е използвана макар и неефективно като защитно средство. Д-р Силвиус за първи път създава течност от спирт с накиснати хвойнови плодове, анасон, кимион, кориандър и редица други билки. Тази течност се е водила лекарство против бъбречни заболявания, стомашни болки  и камъни в жлъчката. Името на джина е получено от  холандското “genever”(женевър), което означава – хвойна. 

 В Британските колонии с тропичен климат той си извоювал ролята на придружаваща напитка към хинина, който тогава разтваряли в газирана вода и използвали против малария. Така се появил един от най-старите коктейли, оцелял и харесван и до днес     джин-тоник.
Британските моряци първи се влюбили в напитката, която се получавала от комбинацията на джин с леката горчивина на кората от тропическото дърво ангостура. Благодарение на тях, тя била разпространена из цялата Британска империя. Отдавна  медицината е признала, че  смесения джин с тоник, има своите лечебни свойства. Той парира маларичната треска и успокоява нередовните черва.


 Днес най-големите производители на джин са англичаните. В света съществуват три основни стила в производството  като може би най-известният от трите е Лондонския сух джин . Думата “сух” в името означава отсъствието на захар, а в ароматът на този вид, изцяло доминира хвойната.

Лекар на душите и телата

Ключови думи: лек, психея, тризъбец

Лек е хармонията между духа, душата и тялото.

Митът за Психея за древните гърци е бил класически образ за истинската любов и висшата реализация на човешката душа. Смъртната Психея е станала символ на душата търсеща своя идеал.

Хипнос- в митологията е богът на сънищата.



Развитие на психологията през 19 век

Психологията е научна дисциплина, изучаваща умствените процеси и поведението на хора или животни, като често прилага научния метод при лабораторни изследвания. Психологията обхваща също прилагането на това знание в различни сфери, включително проблеми от ежедневния живот и лечение на психически заболявания.

През 1879 година германецът Вилхелм Вунд, често определян като основоположник на експерименталната психология, създава първата в света психологична лаборатория в Лайпцигския университет.

Други учени с по-значителен принос към психологията на 19 век са германецът Херман Ебингхаус, пионер в експерименталните изследвания на паметта, който открива кривите на научаване и забравяне, и руският физиолог Иван Павлов, който открива ролята на условните рефлекси в процеса на учене.

През 90-те години на 19 век австрийският невролог Зигмунд Фройд създава метод на психотерапия, известен като психоанализа. Разбиранията на Фройд за ума са базирани на интроспективните методи и интроспекцията и се фокусират главно в разрешаване на умствени проблеми и психопатология. Въпреки че днес теориите на Фройд търпят силна критика и не се използват широко в съвременните психологични отдели, неговата идеи за приложението на психологията като медицинско лечение имат своята стойност.

Символът на психологията е 23-та буква Пси от гръцката азбука.  Буквата пси идва от психи, което означава душа.  Пси също така се свързва с тризъбеца на Нептун като някой автори езотерици смятат, че символизира триединството на духа, душата и тялото.  В гръцките митове Посейдон използва тризъбеца си, за създаване на коня и водни източници в Древна Елада . Освен в гръцката и римска митология, тризъбеца се среща и в индийските  култове за бог Шива.

Шива, който е почитан като бог-разрушител , страшен враг на демоните и закрилник на аскетите, отдаващи се на съзерцание. Трите остриета символизират трите предназначения на триадата - сътворението, съхранението и унищожението. Шива държи тризъбеца в ръката си и трите са под негов контрол. Друго тълкуване на тризъбеца е, че трите остриета представляват миналото, настоящето и бъдещето.

Разгръщане на хомеопатията

Ранно предположение, че подобното лекува подобно, е направено от Хипократ около 400 пр.н.е. Той правел предписания с корен от мандрагора, която предизвиквала мания и за да лекува мания, предписвал малка доза спрямо това, което иначе ще предизвика болестта.

 През 16 век пионерът на фармакологията Парацелз казва, че малки дози от „това, което може да разболее някого, също така го лекува".

Хомеопатията възниква в края на 18 век като целта на нейния основоположник Самуел Ханеман е да замени методите на тогавашната медицина с по-хуманни и щадящи пациента практики. Той предпочитал използването на еднокомпонентен препарат в малки дози и подкрепя нематериалистичните- виталистични теории за функционирането на живите системи. По това време витализмът все още е разпространена теория сред медиците.

Хомеопатията като практика се развива през 19 век и особено В Англия тя е въведена от д-р Фредерик Куин - пряк ученик на Ханеман, който основал Лондонската Хомеопатична Болница през 1849г. 

Друг случай- По време на холерната епидемия в Неапол през 1854г. д-р Рубини спасил с хомеопатични лекарства всички лекувани от него 255 души заболели от холера.

Хипнозата

Хипнозата е процес на въвеждане в транс.

"Хипноза" идва от гръцката дума hypnos, която значи сън. Използва се за пръв път от шотландския хирург Джеймс Брайд. В книгата си той я описва като състояние на умствена концентрация, която често води до релаксация. По време на хипноза, човек изглежда сякаш спи, но хипнозата наподобява съня само външно. По късно д-р Брайд разбира грешката си, а именно че хипнозата и съня не са равнозначни. В друга своя книга той признава, че първоначалната му терминология е подвеждаща и предлага термина „моноидеизъм”. Но терминът „хипноза” вече е приет от учените и разпространен сред обществото, като остава да съществува в същия вид и в наши дни. През 1891г. Британската Медицинска Асоциация официално признава терапевтичната стойност на хипнозата.

 Доказване на рефлексната теория

Друго интересно събитие свързано с медицината е доказването на рефлексната теория на психологическите процеси от руския физиолог Иван Михайлович Сеченов. През 1863 година пише обширната статия "Рефлексите на главния мозък", в която с научни аргументи подкрепя тези новаторски схващания. С този труд на Иван Сеченов започва ерата на обективната психология. През следващите години ученият се обръща към проблемите на психофизиологията и теорията на познанието.

Развитие на медицината и синтетичните лекарства във фармацията

В хилядолетната история на хирургията до втората половина на XIX в. не са познати причините за възникването на възпалителните усложнения след оперативните намеси и не се прилагат ефектни средства за предотвратяване на тези усложнения. Tежките гнойни, гнилостни, анаеробни и други инфекции довеждат до загиване на голяма част от оперираните болни. Дълго време това представлява пречка за развитието на хирургията. Значителни заслуги за развитието на проблема за профилактиката на инфекциите в раните има унгарският акушер-гинеколог Игнац Земелвайс. През 1847 въз основа на точни наблюдения и анализ той установява пътищата за възникване и разпространение на родилната треска.

 За предотвратяване на пренасянето на заразата върху родилките той въвежда задължителното измиване на ръцете с вода, сапун и разтвор на калциев хлорид преди влизане в родилната зала. Така се появява и първия антисептик. Едва след като Луи Пастьор през 1863г. открива причинителите на ферментацията и гниенето и поставя основите на микробиологията, се създават истински научни предпоставки за решаване на проблема за профилактиката на възпалителните усложнения в хирургията. 


19 век – терапията и фармацията навлизат в качествено нов етап на развитие, при който започват да се прилагат химически чисти вещества, изолирани от растения. Дотогава за лечение се използвали главно необработени растителни и животински продукти. Извличането и прилагането на вече чисти субстанции изиграло голяма роля за изучаване на строежа и за получаването им по синтетичен път, както и за подробни фармакологични изследвания.

Големият илюзионист



Ключови думи:   акваристика, океанология, кино

Събития-От 1847 до 1861 година Нептун пребивава в знака на своя обител -Риби.

 -Първият обществен аквариум в света е бил изграден в зоопарка на Лондон през 1853 г. Хората харесали възможността да наблюдават и изучават поведението на рибите и примерът бил последван и в Ню Йорк, Бостън, Париж и Берлин и Русия.

-През 1855 американският океанограф Матю Мори публикува”физическа география на моретата” първият учебник по океанография. Най-голяма известност му доставя картата на течението Гълфстрийм.

- в края на 19 век възниква кинематографията. Киното или наречено още великата илюзия се превръща в изкуство, което се развива  още в началото на 20 век.

-Едно от свещените животни на Нептун е коня. В тази връзка до края на 19 век в Америка с рязък възход на индустриалната икономика, конните залагания и самите състезания се разпространили навсякъде.  Тогава е имало 314 хиподрума и много голяма част от тях са се управлявали от престъпници.

-След 1846 година в Сащ започва да се развива рекламата и става част от бизнеса. Появяват се първите рекламни агенции, които развиват стремително своята дейност.

- в средата на 19 век в Япония когато градските райони бързо се разраствали, се появила и нуждата от "бързо хранене". Тогава се появява и приготвянето на  ястия от прясно уловена риба наречено суши като бързо придобива популярност и става едно от най-типичните ястия на японската кухня.

-През 1851 Херман Мелвил написва романа Моби Дик- приключенски роман за белия кит.

-Карибско море издава неземни звуци, които са твърде ниски, за да бъдат чути от човешко ухо. От космоса обаче те могат да бъдат регистрирани. Учените никога не са виждали или чували нещо подобно. Явлението е открито от специалисти от университета на Ливерпул, които изследвали динамиката на Карибско море.

Те разглеждали данни за океанското налягане в моделите, когато установили, че в този район се появяват големи и необясними колебания. Затова проверили правени на място измервания от 1958 г. до 2013 г., като ги сравнили с данни за теченията и данни на НАСА. Така открили, че басейнът на Карибско море е като гигантска свирка. Карибско море е на югоизток от Мексиканския залив, заобиколено от Южна Америка, Централна Америка и Карибските острови. То е важна част от големия океански конвейерен пояс, като там се образуват течения, вливащи се пряко в Гълфстрийм.

"В Карибско море има течение, което се движи от изток на запад", каза Крис Хюс от екипа. "То е много тясно и доста силно. Точно като тънка струя въздух, е нестабилно и образува водовъртежи", допълни той.

Когато вълните стигнат до западната граница на басейна, те изчезват и се появяват отново в източния край. Явлението е известно от няколко години. Специалистите вече знаят, че вълни с определен размер и форма резонират, когато достигнат до западната стена, точно както някои честоти резонират в свирка. И в двата случая резониращата честота произвежда звук. Тъй като Карибският басейн е прекалено голям в сравнение със свирка, резонантната честота е изключително ниска. Вълните се придвижват от изток на запад за 120 дни, като издават звук в ла бемол, който е приблизително 30 октави по-нисък от най-ниската октава на пианото.Явлението може да бъде регистрирано от космоса благодарение на колебания в земната гравитация, предизвикани от промените в налягането.Учените се надяват да използват сигнала за прогнозиране на вероятността от крайбрежни наводнения.

Яростен повелител на водите

Ключови думи: морска буря, корабокрушения, земетресение

 Разгневения морски бог разбивал и потапял корабите с яростни вълни  , предизвиквал огромни морски бури и земетресения. Затова моряците внимавали да не го обидят. Освен това разрушения от негова страна били предизвиквани в следствие на спора му с другите богове от Олимп.


От астрологична гледна точка това можем да го отнесем към напрегнатите аспекти на планетите с Нептун.

   От 250 карти на морски и речни катастрофи най-много карти са напрегнати аспекти на Нептун със Слънцето като аспекта квадрат е преобладаващ.  Следват напрегнати аспекти на Нептун с Меркурий и Юпитер, Венера, Сатурн, Уран, Луна, Марс, Хирон и Плутон. 72 % от всички изследвани карти Нептун участва в напрегнати аспекти с другите планети.

    Древногръцката митология ни разказва за война водена от богове и титани.  Битката на Титаните е била поета от олимпийските богове начело със Зевс срещу баща му Кронос и титаните. На страната на Зевс са били Хестия, Деметра, Хадес и Посейдон. След 10-годишна война олимпийците победили. Разделили владенията помежду си - владетел на въздуха и небето станал Зевс, на морето и всички води Посейдон, а на подземното царство Хадес. Земята станала общо владение на всички богове. Победените титани били затворени в Тартар- дълбока бездна и място за наказание.

  Този мит се отразява в потъването на презокеанския лайнер Титаник. Името Той се въплащава в образ на титан, който губи своята власт в царството на Нептун.

Корабокрушението на «Титаник» предизвиква неимоверен за времето си обществен резонанс в целия свят, ставайки същевременно най-голямата по численост на жертвите морска и транспортна катастрофа в историята на корабоплаването. Понастоящем, или точно век след катастрофата, потъването на «Титаник» по брой на жертвите е петата в историята по трагизъм морска катастрофа.


Титаник се отправя на първия си трансокеански рейс на 10 април 1912 г. от пристанището на Саутхямптън. Четири дни след това на 14 април 1912 срещу 15 април потъва в северната част на Атлантическия океан в резултат от сблъсък с айсберг.  Спасяват се 705 човека, а останалите 1502 загиват.



Другото име на Нептун е „Земетръс”. Разгневеният бог удряйки с тризъбеца си създавал силни земетресения.  Всеки ден в различни точки на земята се случват земетресения, което се дължи на внезапното и бързо разместване на част от земната кора, но нека разгледаме няколко карти  и да видим как Нептун участва в аспекти към другите планети.

Измитското земтресение

Нептун в тау квадрат с Меркурий и Юпитер- Юпитер е в съвпад със звездата Каф, намираща се на трона на съзвездие Касиопея. Тук аспекта въплъщава в себе си мита за гордостта на Каиопея към нимфите и нереидите, което предизвикало гнева на Посейдон. Посейдон от своя страна изпратил чудовищния кит ,който всеки ден опустошавал Етиопия.

Нептун е в съвпад със звездата Алшаин- звезда намираща се в шията на съзвездие Орел. Звездите от това съзвездие ,когато  участват в съвпад с планети имащи напрегнати аспекти се свързва с насилието, агресия и предизвикват удоволствие от мъката на жертвите.


Вранчанско земетресение

Сходящ квадрат на Слънце към Нептун. Слънцето е в съвпад със звездата Архенар от съзвездие Еридан, която ако участва в напрегнати аспекти предизвиква подземни потопи, корабокрушения и земетресения.



Земетресение в Перу

Разходяща опозиция от Марс към Нептун, Марс е в съвпад с Ригел. Когато Ригел е в съвпад с Марс, който участва в напрегнат аспект това дава разрушение и насилие.



Земетресение в Тайван

Сходящ квадрат от Юпитер към Нептун. Юпитер е в съвпад със Шератан  а Нептун с Алтаир. Съвпада на Юпитер с Шератан, която е звезда от съзвездието Овен и напрегнатия аспект към Нептун символично се свързват с мита за Фрикс и Хела, която се уплашила и паднала от гърба на Овена в морето.



Мистикът и неговите деца

Ключови думи: мистика, духовност, божествена любов

Мистика- от гръцки мистикос- (тайна, скрито) е вяра и сакрална религиозна практика целяща преживяване непосредствено единство с Бог, божества, духове и други сили. „Посейдон често, изплавал от морските дълбочини на повърхността,  разкривал бъдещето и давал мъдри съвети на смъртните, които кръстосват моретата”



 През 19 век се появява една нова духовна вълна, която има за цел да пробуди човечеството към нови хоризонти и разбиране за божественото начало и фините светове. Раждат се мирови учители, религиозни водачи, теософи, мистици и духовни лечители, чиито мисии да помогнат на света да разбулят заблудите свързани с религиите като помогнат човек да преоткрие божествената любов в себе си. Интересно е, че  България тогава е била най-големия суфи център на Балканите. Действали са 5 суфи ордена, като в единия от тях е имало над 200 практикуващи ученици.

Петър Дънов-Учителя- основател на религиозно философско учение, което цели повдигане на съзнанието към духовно просветление. Един от многото мирови учители, които възкресяват  и развиват идеята за Всемирното бяло братство. Основател на първата астрологична школа в България.

Михаел Иванов познат под псевдонима Омраам Микаел Айванов е български окултист, астролог и кабалист, смятан от последователите си за духовен учител. Основава френското отделение на Всемирното бяло братство. Учението на Айванов е силно повлияно от Петър Дънов и следва рамката на езотеричното християнство. Книгите на Омраам  са преведени на повече от двадесет езика.

Елена Блаватска- авторка на мистична литература, пътеписи и основател на теософското общество. Блаватска твърди, че е ученик и пратеник на учители (наричани от нея Махатми), представители на древна традиция. Тя обявява традицията на Махатмите за източник на всички основни религии, и ги представя като притежатели на знания, превъзхождащи и съвременната  наука.

Джиду Кришнамурти- индийски философ и общественик. По време на живота си той изнася беседи в много части на света пред многобройни аудитории, както и разговаря с широката публика, включваща писатели, учени, философи и преподаватели. Кришнамурти е загрижен за цялото човечество и непрекъснато утвърждава, че той няма националност или вярване и не принадлежи към някаква особена общност или култура.

Падре Пио е католически свещеник, който получава стигмата- кървящите белези от раните Христови. По време на молитва пред разпятието в църквата той получава първата си стигма. Кървавите следи по тялото на Падре Пио са на цели три места – по дланите, стъпалата и ребрата, които в продължение на повече от 50 години в неговия живот те не спират да кървят. През 19 век Ватикана регистрира повече от 200 случая на стигматици от които според научна статистика по-голямата част са умишлена спекулация, но повечето учени не са в състояние да дадат логични научни доказателства за случващото се с Падре Пио. През 2002 е провъзгласен за светец.

 Рудолф Щайнер- австрийски философ и езотерик основател на течението Антропософия повлиян от теософията , розенкройцерството и гностицизма. Антропософията, наричана още духовна наука от създателя си Рудолф Щайнер, представлява опит да се изследват и опишат духовните феномени със същата точност и яснота, с която природните науки описват физическия свят.

Алън Кардек- френски философ и учител, който е основоположник на спиритизма. Той започва да провежда спиритически сеанси през 1850 г. Кардек се заема да напише собствено „свещено писание“ чрез спиритически диалози: задавайки на „духовете“ въпроси и записвайки отговорите, дадени му чрез почуквания или потропвания (с помощта на условен код) или по букви, на лист хартия. 

Едуард Бах- английски лекар ,който силно повлиян от хомеопатията развива метод в алтернативната медицина свързан с извличане на есенции с помощта на слънчевите лъчи от различни видове цветя и растения. д-р Бах се концентрира върху менталните и емоционални симптоми, тъй като смята, че те са първопричината за всички други проблеми.

Едгар Кейси- е американски ясновидец и лечител, известен е с предсказанията си, направени по време на сън и записани от стенограф. Медиите често публикуват сензации, според които някои от тези предсказания се сбъдват и до ден днешен. Автор на около 14 хиляди предсказания на най-различни теми. Доколкото ги е давал в състояние на транс, напомнящо сън, той е получил прозвището "Спящия пророк".

    В древноеврейското езотерично учение Кабала се смята, че  десет вида сили управляват Вселената. Те са представени във вид на диаграми в кабалистичното дърво на живота- един от централните символи на древното учение. Тези диаграми наречени още сефироти се свързват с различни сили, същества, планети и части от човешкото тяло. Кабалистите виждат  астрологична връзка със сефиротите и планетите. Нептун се свързва с короната или Кетер- най-висшата еманация на божествена енергия.

 В Кетер съществува  божествена любов от които се хранят Серафимите-ангелите на тази сфера.  На иврит Хайот-ха кодеш в превод Святи Живи Същества, серафимите са първите същества, които възприемат божествените излъчвания и са потопени в океан от Първоизточника на светлина и любов. Те се хранят съзерцавайки Бог затова са описани с очи по цялото тяло. Серафимите  са най-съвършеното проявление на Любовта, защото истинската любов е съзерцание.

При човека Кетер се проектира в коронната чакра наречена хилядолистник. В йога се казва, че когато този център бъде отворен от събудената  кундалини, човек постига просветление и се освобождава от цикълът на преражданията. Човек получава мистично сливане с Бог и става проводник на светия дух.

Нептун изисква от нас да жертваме нашия аз в името на нещо по-висше. Преминавайки през неговите изпитания и плувайки в неговото царство може да ни се стори, че той се опитва да ни омагьоса, заличи и да ни разтвори, но това са само илюзии и страхове на нашата его същност. Неговата цел е да ни напомни, че единствената зависимост това е съзерцанието на божествената любов и тази зависимост се превръща в свобода на духа, капката става океан, която се превръща в цялата маса светлина. Нептун- образ с много лица, опияняващ демон, властелин на океан от чувства, серафим на любовта или  просто загадка, която тепърва  чака да бъде разбрана  пред търсачите на божествено единение…

Стареца Гавриил-   „Ако видиш убиец, или блудница, или пияница, търкалящ се в калта, никога не го осъждай, защото Сам Бог му е отпуснал юздата, а твоята държи в ръката Си. Ако реши да я отпусне, ти ще се окажеш даже в по-лошо положение и ще попаднеш в същия грях като този, когото осъждаш и ще погинеш... Трябва да обичаме всички, но ако не можем, то поне да им желаем доброто”.