понеделник, 6 октомври 2014 г.

12 Основни етични правила в астрологичното прогнозиране

Напоследък астрологията придобива голяма популярност в най-различни кръгове на обществото. Все повече хора имат интерес към прогнозирането, мистиката и окултизма. Човешкия ум е така устроен , че той иска да бъде сигурен, да се чувства комфортно чрез знанието. Искаме да знаем , да се развиваме и мислейки си , че знаем ние намираме някакъв смисъл за себе си и продължаваме напред спокойно. Всъщност намирането на смисъл може би е най-важната част във всичко това. Нашата логика търси обяснение за явленията и събитията , които ни се случват. Разбирането ни за смисъла на нашето съществуване вълнува почти всеки един човек, който е стигнал до по-високото еволюционно ниво на съзнанието от това да ангажираш ума  си само с това да мислиш за пари, власт, удоволствия и задоволяване на страстите. След като ума е придобил представа за някакъв смисъл, той се чувства сигурен , спокоен и  тогава може спокойно да прецени в критични моменти и ситуации как да действа и реагира на случващото се. Доказано е от психологична гледан точка, че когато човек намери смисъл на съществуване в живота си, той е много по спокоен и пълноценен. Това може да даде възможност той да се чувства много по-щастлив и да вижда прогрес и развитие в живота си. 
Астрологията е способна да ни даде отговори на много въпроси касаещи нашата съдба, потенциал и психологическа мотивация, която ни води, но не винаги може да покаже на сто процента всичко. Тя може да загатне основните архетипни принципи, които са в нашето подсъзнание, но не може да гарантира всичко ,че е така. Това е така, защото всички ние притежаваме свобода на волята. Можем да изберем да бъдем съзнателни и да търсим смисъла, а можем да караме по същите отъпкани пътища и да живеем без разбиране за себе си. Можем да изберем в трудни и кризисни моменти да се поддадем на външните влияния, можем да изберем да бъдем търпеливи в такива моменти и да бъдем наблюдателни. И при единия и при другия избор ще има разлика в състоянието на съзнанието. 
Предсказателната част в астрологията ни помага в много отношения да проследим бъдещите тенденции в живота, но в никакъв случай тя не трябва да се възприема за ясновидство и точен ориентир. Изкуството  на предсказателните методики се крие в това астролога да види, човека на какво ниво е сега и да разбере неговите мотиви за действие в близък план за да даде своето мнение базирайки се изцяло обективно на методите с които работи. Преди да опиша някой основни етични правила в прогнозирането ще спомена, че трябва много да се внимава с понятието карма и минали животи. Това тепърва става много популярна тема в астрологичните среди и шаблонните тълкувания могат да объркат човек и да му дадат една фалшива представа за себе си. 
Много е модерно сега да разбереш какъв си бил в минал живот, обаче на никой не му се казва , че може такъв живот и да е нямал. Една астрологична карта според мен не може да покаже дали е имало такъв минал живот или не, От духовна гледна точка една душа се преражда в рамките на 200 , 300 години средно и математически погледнато няма как от приблизително седем милиарда население сега да е имало в миналото седем милиарда души, които да са се преродили днес. Западните текстове са нагодили понятието карма от индуската култура и мисля, че по тази тема се водят много спекулации. Знаейки и не знаейки не можем да даваме такива предположения на базата на един хороскоп. За мен лично "кармична астрология" е понятие , което е много субективно и не мога да се базирам на готови шаблонни тълкувания основаващи се на северните възли и други точки,  аспекти и домове, За да разберем какви сме били, а изобщо дали сме имали такива минали животи трябва да се посети опитен ясновиждащ специалист, мистик или учител, който може да навлезе много на дълбоко в нивата за да провери истинските причини довели ни дотук. Навярно тази гледна точка няма да се хареса на повечето, но според мен е хубаво да се проверят и изпитат нещата достоверно, а не да се вярва сляпо на едни класически показатели за карма в хороскопа. И сега нека да пристъпим към дванадесетте етични норми в предиктивната част на астрологията:

Прогнозирането в астрологията се счита за изкуство. Всеки астролог трябва да знае , че не всичко може да се предвиди и , че не е нужно всичко да се знае предварително. Когато се прави прогноза е необходимо астрологът да има дълбоки познания в областта и също така трябва да се имат в предвид много други фактори за да се направи точна преценка за възможните събития. Предварително той трябва да е запознат много добре 
 Първо: с наталната (рождена ) карта на човека.
 Второ: Астролога трябва да може да види на какво ниво на съзнание е самия човек.
 Трето: Трябва да се знае в каква среда се е развивал човека. 
 Четвърто: Не е нужно астролога да показва колко добре разбира от работата си, той е длъжен да преведа на разбираем език посланието в хороскопа на човек .
  Пето: Всеки астролог трябва да е наясно, че не може да види събития ако не му е разрешено от духовния свят да говори за предстоящите насоки.Това , което не трябва да се знае, няма как да се появи като идея в съзнанието му.
 Шесто: Всеки астролог трябва да знае, че това е обективно познание, което служи за отключване на подсъзнателно субективно знание, което има връзка с по-фините нива на съществуване. 
  Седмо: Никой не е длъжен да слуша фаталистични прогнози, астролога няма право да всява страх и да проектира собствените си страхове за катаклизми, болести и смърт на човека. Той трябва да види и да даде правилна посока за евентуално "отработване" на аспектите, които смята за застрашаващи. 
  Осмо: Целта на прогнозата трябва да покаже на човека евентуални благоприятни развръзки в аспектите независимо от техния характер. 
 Девето: Астролога не бива да злоупотребява с науката за звездите и да я превръща в гадателска практика или да демонстрира частично познание, което не е развито достатъчно добре. Астролог без основни понятия е като къща без основи. 
 Десето: Важно е е астролога да предразположи човека и да спечели неговото довери като се базира на потенциала в неговия хороскоп. За целта е необходимо да се води събеседване с питащия.
 Единадесето: Не е удачно астролога да си мисли , че е медиум, ясновидец или че екстрасенс и да го демонстрира пред питащия. Ако астролога има такива заложби , не е нужно да парадира с тях като ги превръща в атракционно шоу. 
Дванадесето: Всеки астролог трябва да вдъхва вяра, надежда и да се придържа максимално обективно без пристрастия към потенциала заложен в хороскопа.
                                                                                                                  Реджи 2014