неделя, 19 октомври 2014 г.

Прогноза за 2014-2015 година според хиджра календара на арабите

От 24 октомври в 00:56 е новолуние в Скорпион и от 25 започва новата година по ислямския хиджра календар. Следващата лунна година по календара започва от 14 откомври 2015. Хиджра календара е лунен календар, и годината в него има точно 12 лунни оборота около Земята. В него има 354 (355) дни. 33 години по хиджра се явяват 32 слънчеви.  Този календар е в употреба главно в мюсюлманските страни и се използва за определяне на датите на ислямските празници.           
  В древността по времето на средновековието е имало бум на развитие на науката и в това число и много учени, философи и мистици са ползвали астрологията като помощно средство в своята практика. Повечето от тях са предали част от своето познание върху ръкописи, където са дадени различни формули за работа в сферата на окултизма . Един такъв астролог и теоретик на суфизма е андалуския мистик  Ибн Араби. В неговите трактати  можем да срещнем практични съвети от елективната астрология  примесени с рецепти за духовно лечение и развитие.  Относно прогнозата за цялата година , арабските астролози са взимали  предвид начална точка и ден от месец Мухарем по хиджра календара, който започва с първото новолуние на лунната година. Разглеждали са разположението на луната в знак  и планетата, която управлява съответния ден. Естествено това в днешно време , не можем да го вземем за актуална прогноза, понеже живеем в други условия в сравнение  с древността, но е интересно да разгледаме тогавашната гледна точка. Ето какво прогнозира Ибн Араби ако новата лунна година започне в ден събота и луната е във воден знак:
„ Ако новата година започне в ден събота и Луната се намира във воден знак, това е показател, че през цялата ще има големи и продължителни дъждове. През тази година ще се очакват увеличаване на препитанието, много женитби, родилките ще раждат лесно, пътешествениците ще могат с лекота да  пътуват и да се върнат живи и здрави, работата на учените и управниците ще се развива благоприятно.В света на птиците, насекомите и животните се очаква голяма популация. Дъждовете ще са благоприятни за посевите. През цялата година ще има благополучие и богато препитание. Корабите в морето ще плуват без да има пречки.  Големите риби в морето ще се увеличат и това ще е също един от знаците за благоприятна година.  Най-добре знае Всевишния Аллах. През тази година всичко показва, че ще е година на изобилие и богатство” 
От тук става ясно, че според ръкописа ни чака благоприятна година. Но нека да погледнем какво става на небето. Взимаме предвид датата 25.10.2014 с час за хороскопа 00:56 гр. София.
 Асцендента на хороскопа е Лъв с управител Слънце в Скорпион и съвпад на Венера. Венера управлява 3, 4 и 10 дом. Венера е в знака Скорпион . Тя е в съвпад с управителя на асцендента. Виждаме, че Меркурий е в съвпад със северния лунен възел в знака Везни. Диспозитор на Меркурий е Венера във Скорпион. Това според мен може да означава, че през годината ще има много договори и споразумения. Ще се решат въпроси от миналото (ретро Меркурий) свързани с пътища, телекомуникации, учебни заведения. Меркурий  е в секстил с Юпитер, това дава благоприятно развитие за студенти и ученици. Юпитер в 1 дом говори за година, в която ще се дадат много възможности за пътувания, за духовно развитие и започване на много любовни връзки. Юпитер управлява 5 дом и 8ми.  Управител на МС  е Марс в знака Стрелец, който в сходящ секстил със Слънце, това дава благоприятно развитие за управляващите. Виждаме , че Телец е интерсептиран в 10 дом, което  означава, че управляващите ще трябва да  решат икономическите  интереси на страната  по разумен начин. Слънцето прави сходящ тригон към Нептун, това може да допринесе за благоприятно развитие за морския бизнес и корабостроителството. Нептун е ретрограден ,   в морските градове ще се довършват промени, които не са били завършени. Луната прави тригон към Хирон. Това е точен аспект, който според мен е водещ. Благоприятно време за лечение и възстановяване на силите. Лечението с природни методи и алтернативна медицина може да станат приоритет за повечето. Очаква се благоприятно развитие в областта на баленеологията и спа центровете. Туризма според мен ще се развива благоприятно, първия управител на 9 дом който е Юпитер е в 1 дом и прави секстил към меркурий. Това дава благоприятно развитие за туризма. 2 управител на 9 дом е Нептун, който прави тригон към управителя на 1 дом.  2 съуправител на 9 дом е Марс , който е в Стрелец и 5 дом, който има тригон към МС и сесктил към управителя на 1 дом. 5 дом са места за отдих и почивка, тези показатели говорят за благоприятно развитие в областта на туризма. Парите и финансовото състояние ще има връзка с комуникациите, търговията и пътуванията. Управителя на 2 дом е в 3 и е в съвпад със Северен възел. Това , че е ретрограден  не е чак толкова фатално. Меркурий ще повтори градусите си напред и ще сключи сходящ аспект секстил с Юпитер. Това звучи обнадеждаващо и благоприятно като посока за развитие на финансите. В карата виждаме интерсептирани знаци Телец-Скорпион, това според мен ще постави  въпроса за спешното решаване на икономическите проблеми в страната, но ще се изискват доста усилия за това.  
Аз лично прогнозирам една благоприятна година, но ме притеснява факта, че Луната, която представлява народа е в  съвпад със Сатурн в Скорпион, което може да даде трудни изпитания в социален план. При всички, хора ще има дълбоки трансформации и това ще накара да променим виждането си и да скъсаме със старите окови на миналото. Това може и да не е лек период за нас, но трябва да минем през това. Центрирането в себе си и осъзнаване за вътрешните промени, би помогнало много в това да се справим с трудните моменти. Не е препоръчително да се правят големи инвестиции и да се рискува. През годината трябва да се харчи разумно и да не се пилеят излишни пари на вятъра. Сатурн в Скорпион ще изисква всеки да си плати задълженията по възможност и да се разгледат приоритетите на приходите. Анализа на астрологичната карта може да се разшири, но се опитах да разгледам по важните моменти.
Частичното слънчево затъмнение което е на 23-24 октомври също говори за кардинални промени и начало на нов етап. Всичко зависи от нашата настройка. Добре би било да се настроим да гледаме положително и всеки да се обърне навътре към себе си и да потърси духовните извори на идеи за да може да мине през промените  по-леко. В това число призовавам хората да се молят по-често не само за собствения си живот, а и за живота на своите близки и приятели. Така, ще се създаде вълна от положителна енергия, която ще помогне процеса на трансформация да мине с лекота.
Надявам се новата лунна година по хиджра  да ни донесе много изобилие, любов между хората, спасение и повече вяра в доброто!

                                                                                                              Реджи 2014
Източник: Saatlerin Hazinesi -Ilahi saatlerin verdigi haber- Muhyidin-i Arabi

3 коментара:

  1. Реджи, благодаря ти за статията! Искам да си изясня нещо, защо казваш, че Венера е във Везни, понеже тя ще е в Скорпион на затъмнението/новолунието?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Екатерина, :) да успях да редактирам грешката , която допуснах. В тълкуванието исках да наблегна повече на съвпад със Слънце и Венера, но явно анализирайки Меркурий ( който в момента е ретро :) ) съм написал Венера във Везни.. сега всичко е коригирано

    ОтговорИзтриване