неделя, 18 октомври 2015 г.

Океанът Ошо

За мен Ошо винаги ще остане живия безсмъртен учител, който е готов да открие светлината на осъзнаването. Приносът му към развитието ми тогава в тези години, когато тръгнах да чета беседите му бе огромен. Харесвам бунтарския дух който има  с който успява да запали онази искра в нас, която да ни накара да погледнем истината чрез сърцата си. Без съмнение като представител със Слънце в Стрелец, той е успял да изрази четвъртото еволюционно ниво на знака, което се свързва с това да предадеш факела на познанието и мъдростта на другите, да станеш учител и да достигнеш Бога. Тези дни  нещо от вътре ме караше да разгледам неговата рождена карта и да видя тези важни събития в живота му, които са разказани и лично от него. Исках също да проверя какво му е било мнението и за звездната наука- астрологията. Попаднах на много интересни изкази, но най ми направи впечатление този:  "След като се разбере, че ние не сме изолирани и отделни, а сме цялостни, тогава може лесно да се разбере астрологията. Затова ви обяснявам всичко това. В миналото някой хора са вярвали а дори и сега, смятат, че астрологията е суеверие и сляпа вяра. Голяма част от това изглежда вярно. Нещата за които може трудно да се намери научно обяснение, по наше мнение, изглежда да се основава на сляпа вяра. Но астрологията е много научна. Смисълът и е да се изследва връзката между причина и следствие. Астрологията казва, че каквото и да се случва на тази земя не е без причина, обаче не можем да сме наясно с причините. Астрологията казва, че формата , която ще се прояви в бъдеще не може да се изолира от миналото и е длъжно да е свързано с миналото. Това, което ще се случи утре с вас ще има връзка с днешния ден, това с което сте били свързани с миналото, ще се отрази в това което ще бъдете утре. Астрологията- това е много научен начин на мислене. "
Натална карта
От неговата биография също така знаем , че астролог му предсказва че около седмата  и двадесет и първата година,  ще има опасност за живота си.  Преди да разгледаме  събитията какво казва прогностичната карта бих искал да спра вниманието си с няколко изречения  върху наталната му карта. Асцендент Близнаци е явен показател, че този човек ще изразява себе си в света чрез силата на словото и ума.  Меркурий като управител на асцендента е в знака Козирог в седми дом.  Меркурий в Козирог изразява мнението и мислите си методично, организирано и в общи линии предпочита да насочи енергията си върху висотите. В същото време Меркурий в Козирог се проявява като добър практик. В неговото учение се съдържат много практични занятия, като той сам разработва свои методи за медитация и упражнения. Като стана въпрос за медитацията в наталната карта можем да забележим Нептун , който тригонира към Меркурий, което значи че духовното и мистичното ще вдъхновяват неговия ум.  Слънце в Стрелец , втора деката, която е под Марс явно сочи бунтарския дух който има като също така Слънцето му е подкрепено с тригони от Юпитер (диспозитор на Слънце) и Уран. Между Уран и Юпитер също има широк орбис на тригон, така че пак го отчитаме. Това е големият тригон в картата му.  Слънцето е управител на 3 дом , това е домът на талантите, предаването на информация. Слънцето попада в седми дом ,което значи , че той ще споделя знанието и учението с другите. Изцяло Аз-а ще бъде насочен към другите, което го прави всеотдаен учител.  В трети дом е разположен Юпитер,  който  управлява седми и десети дом. За какво ще говори той? За духовното и ще учи другите на това. Риби на върха на медиум цели сочи неговата слава като мистик и духовен учител и връзката му с Юпитер в 3 дом е показател , че заниманията му. Нептун като втория управител на 10 дом е  в четвърти и тригонът към Меркурий му дава още една зелена светлина.
 Нептун в 4 дом има връзка с неговите ранни години, където той е при дядо си и баба си насред дивата природа и е имал възможност да бъде в досег с живителните енергии на земята, където е израснал без никакви ограничения наложени му отвън. Това му се отразява много добре за неговото развитие, което ще даде отпечатък и върху неговата бъдеща духовна насоченост. Той с радост си спомня за онези безгрижни години, където е бил сред  дърветата и реките , в които е плувал,  с растенията и животните които е общувал . Това в неговата душа остава като една вдъхновяваща приказка- ключова дума за Нептун в четвърти дом.  Друг показател за неговата кармична цел е отбелязано чрез северен възел в Овен , който е точно на куспида на 11 дом. Това има връзка с неговата философия, която се свързва с комуната- духовната общност , която създава по-късно. В хороскопа е потвърдено и от Водолей на върха на 9 дом-философската му гледна точка и Уран , който е в 11. Но там забелязваме и черна Луна в съвпад с Уран, като той прави квадрат към Луната и Венера. Тук според мен играе и показателя за тайните му врагове представена от Венера, която управлява 12 дом.   След като в Америка създава свой ашрам и започва активно да проповядва своята философия, той среща много сериозни перипетии по пътя си.  Тези аспекти сочат точно това. Също така Сатурн  по-стария  господар на 9-ти , който се намира в осми дом и прави опозиция към Плутон го карат да изследва темите за секса, смъртта и прераждането, като това включва и преживяванията му относно смъртта и просветлението . Опозицията го изправя да се срещне лице в лице със смъртта. Това ще изиграе важна роля за неговата духовна мисия по-късно.  Наталната карта може да се разгледа много подробно , но остана още един момент който искам да разгледам. Още духовни показатели в неговия хороскоп са Хирон в 12 дом, който е в съвпад с точката на духа и като те сключват тригони към Сатурн и Луна. Хирон в 12 дом е показател за това, че носи ключа към това да покаже пътя към духовното и за другите , което е подсилено от точката на духа. Тоест в превод можем да кажем, че той изцяло е имал връзка със воя Висш Аз от където е черпел напътствия по пътя си.
опасност за живота около седмата година

 До тук накратко разгледахме наталната карта, сега да видим какво се случва с три важни събития в неговия живот. Знаем , че астролог е предрекъл , че около седмата и двадесет и първата ще има опасности за живота. По метода зодиакални дирекции като времето на събитието е осреднено (незнаем точната дата на събитието около седмата му година), правят впечатление дирекционен Марс в съвпад с 8 ми дом и Юпитер в съвпад с 4-ти. След седмата си година той се връща отново в бащиния си дом.  Евентуално възможно е да е имал някакв инцидент с опасности за живота показани от дирекционния Марс на върха на натален осми. Луната е в съвпад със Сатурн, това има отношение към връщането му към дома.

среща със "смъртта"
Другата дата е 21. 03.1953  , в която той получава просветление. Медитирайки на един клон на едно дърво, той изпада в кома и пада от него. Намират го четири жени и го откарват в болница. След това събитие неговото възприятие за живота и смъртта се проявява в нова светлина. По метода зодиакални дирекции виждаме, че Слънцето все още е в точен съвпад с осми дом. Тук имаме преобразяване на Аз-а, чрез  срещата със смъртта. Венера като управител на 12 дом ( връзката с духовния свят) е в точен съвпад с неговия девети дом, което е още един показател за промяната на възприятията му. 

дата на смъртта- зодиакални дирекции
И последната важна дата е краят на физическият му живот. Това се случва на 19.01.1990.  по метода зодиакални дирекции виждаме Уран в точен съвпад с Асцендента му. Уран е управител  на 9 дом. Според вас можем ли да го свържем с далечното пътуване  или символично смъртта? И по метода дирекции на слънчевата дъга имаме точен съвпад на Черна Луна с асцендента. 

 смърт- дирекции на слънчевата дъга
Няколко седмици преди смъртта му Ошо е бил попитан какво ще стане с неговото дело преди смъртта му. Той отговаря:"Моята вяра в съществуването е абсолютна. Ако има някаква истина в това, което казвам то ще оцелее. Хората, които все още се интересуват от работата ми ще носят факела, но няма да налагат нищо на никой. Аз ще остана източник на вдъхновение за моите хора. Искам те да продължат по своя път. Качества като всеобхватна любов не могат да бъдат създадени от никоя църква, като съзнанието, което не може да бъде под монопола на никой, като празненството, радостта и свежите детски очи. Искам моите хора да опознаят себе си, не да бъдат в съответствие с някой друг."




Името Ошо носейки смисъл като безкраен океан на светлината, оставя точно толкова, колкото е нужно да приемем. Той ни подтиква към това да проявим нашия индивидуален отпечатък даден ни от Бог и оставя резултата да се прояви по естествен път. Без насилие, без догми, без правила…Убеден съм , че неговото учение ще дари още много светлина и мъдрост на идните поколения. Покланям се пред светлия му Дух!