сряда, 11 юни 2014 г.

Астро-Мода

   Дрехите са  необходима част от нашето ежедневие и имат няколко функции, които астрологично можем да ги свържем с планетарните принципи.  Появата на първите дрехи в древността е имало предимно защитна роля от климатичните и природни условия. Това е проявата на принципа на Сатурн, който създава граница и защита между физическото тяло и външния свят. Освен този фактор в  еволюцията на облеклото, дрехите също имат функцията да създават внушително излъчване и красота, това са свързва с принципите на Юпитер и  разбира се Венера. Все повече Венера е поставяла своя печат във времето като е оцветявала в своите багри идеите на дизайнерите, докато Юпитер е вдъхновял съзнанието им. 


Закупуването и шиенето на нови дрехи в аристократичните среди и кралски двор в древността е било съобразено с астрологично време. Всеки придворен астролог е знаел в кой ден и час е подходящо да се изработват и закупуват нови дрехи. Свързано със закона на подобието или втория принцип на Хермес, каквото е горе , такова е долу и каквото е долу такова е и горе, древните са се опитвали да живеят в синхрон с космическите принципи, като вярвали че късмета и сполуката идват от спазването на тези закони.
Нека да види какво пише в ръкописа на средновековния арабски астролог Мухиддин Ибн Араби:

„Който ушие дреха в ден неделя ще носи мъка и несполука на притежателя си.

Който си ушие или купи дреха в понеделник ще има благополучие и благоденствие.

Който  ушие или купи дреха във вторник тази дреха или ще бъде  изгубена в море, ще се подпали ,или ще бъде открадната от крадец.

Който си ушие или закупи дреха във сряда ще избягва бедите и ще има винаги средства за препитание.

Който си ушие или купи дреха в четвъртък ще бъде почтен пред хората и ще развива своето познание.

Който ушие или купи дреха в петък ще живее дълго и щастливо.

Който ушие или закупи дреха в събота тя няма да му носи късмет и ако  се наложи да я носи ще има болести и несгоди. „
   
   Тук виждаме основното значение на планетарните принципи управляващи дните от седмицата. В днешно време едва ли някой би се съобразил с тези астрологични указания, но е добре да се наблюдава емпирично. А този , който иска да живее  в хармония с планетарните принципи е добре да знае ,че най-подходящите дни за закупуването и носенето на нови дрехи са  понеделник, сряда, четвъртък и петък . Дали ще се съобразите с това или не зависи изцяло от вас, но за феновете на астро- модата това би било интересно предложение.

                                                                                                                           Реджи 2014

 Източници:  Saatlerin Hazinesi- Muhiyiddin Arabi