четвъртък, 23 юни 2016 г.

За всяка зодия има билка

 По стар български обичай всяка година на 24 юни се празнува Еньовден. Смята се, че тогава различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за болестта без име. България е богата страна на лековити растения, извори и минерали, които са способни да помогнат при лечението на най различни здравословни състояния. Тук не случайно се раждат много лечители с феноменални способности.

В съвременния забързан свят повечето хора гонят бъдещето и изпускат настоящия момент, в който се крие радостта от това да бъдеш щастлив тук и сега. Планове за утре, стрес, мисли за разходи, заеми и т. нт. водят до
дисхармония на всички нива като това се поражда първо от мисълта. Ако кажем, че болестта е състояние на не-хармония между мисли, емоции и тяло то лек е хармония между дух, душа и тяло. За целта природата може да ни помогне много в  намирането на баланса между всички нива.
От астрологична гледна точка в човешкото тяло е проектиран целия зодиак. Различните органи и системи отговарят на знаци и имат връзка с планетарен принцип. Изхождайки от закона на подобието можем да видим, кои растения съответстват на дадени органи и да разберем как да подберем билките, които ще го излекуват. Всяка една система е свързана и затова е нужно всичко да се ползва умерено.
Нека разгледаме някой популярни билки в българската народна медицина и да видим каква е астрологичната им връзка:
Овен- този знак се свързва с главата, главния мозък , челото и очите. Подходяща билка е Риганът. Той има свойства да успокоява главоболието като в народната медицина се ползва за лечение и на епилепсия. Загряващото му действие напълно съответства на огнената стихия на Овена.
Телец- гърло, врат, сливици., щитовидна жлеза. Растението на Телец е градински чай. Той лекува ангини, пресипнал глас, като има противовъзпалително и отхрачващо действие. В китайската медицина отговаря за няколко меридиана, като най важните са бял дроб и дебело черво. Меридиан на дебело черво пряко се свързва с болестни процеси на гърлото и сливиците. Смекчаващото действие на градинския чай отговаря на земната природа на Телеца.
Близнаци- Бял дроб, нервна система, ръце. Растение на Близнаци е маточината. Маточината е билка на Меркурий. Тя лекува едновременно нервната система като също лекува възпалителни процеси на тънките черва (орган отговарящ на знака Дева). Маточина е подходяща за истерични състояния, нервно напрежение и психическо изтощение. Мирисът на лимон , който излъчва билката подсилва виталната енергия прана, която има тясно отношение с въздуха-елемента на Близнаци.
Рак- стомах, гърди, гръден кош. Ментата е много подходяща за този знак. Тя лекува стомаха, като успокоява психиката и съня. Рак има чувствителна психика, а когато боледува стомаха това веднага се отразява върху качеството на съня и психиката. Ментата освежава и охлаждащото и действие напомня на вода, която гаси пожар. Според китайската медицина ментата стабилизира меридиана на стомаха, който има отношение към имунната система.
Лъв- сърце, гръбначен стълб. Подходящо растение за лъв това е глога. Глога разширява съдовете на сърцето като цветовете имат успокояващо действие върху сърдечно-съдовата система. Той регулира кръвното налягане, действа добре върху атеросклероза, аритмия и гръдна жаба. В летните горещини , когато меридиана на сърцето и перикарда са най натоварени са подходящи повече почивки и отдаване на любими занимания.
Дева- тънки черва, далак. Растение на Дева е лайката. Тя има свойство да лекува възпалителни процеси на стомашно-чревния тракт, запек, хистерия. Подходяща за общото здраве и има широкоспектърно антибактерицидно и успокояващо действие.  В китайската медицина силно повлиява меридиана на тънките черва. Успокояващото и смекчаващото действие на лайката описва нейния земен характер отговарящ на този знак.
Везни- Бъбреци, пикочен мехур. Билката на Венера-липата има отношение към този знак. Липата лекува бъбреците и има диуретично действие. Смятано за дървото на любовта, справедливостта и милосърдието, липата лекува много заболявания. При стресови ситуации се изтощава енергията на бъбреците, затова липата е чудесно средство за възстановяването им.
Скорпион- полови органи, дебело черво. Лечителите от древността казват , че смъртта е свързана с дейността на дебелото черво, затова енергията на този орган трябва да е задвижена. Подходяща билка за това е белият равнец. Смятан и за магическа билка, белият равнец има очистително действие върху дебелото черво, кръвта и злокачествени образования.
Стрелец- черен дроб, артерии, бедра. Очистването на тялото зависи както от дейността на отделителната система, така и от работата на черния дроб. Билката за Стрелец е змийското мляко. Тази билка пречиства кръвта и черния дроб. Емоциите гняв и обида натоварват този орган, затова работата върху тези емоции е от огромно значение за доброто протичане на енергията в този орган.
Козирог- стави, колене, кожа, зъби. Козирог е знак на зимата и студа, а всички знаем , че липсата на достатъчно слънчева светлина води до депресии.  Билата отговаряща за този знак е жълтия кантарион. Той има способността да привлича слънчевата енергия в тялото и да лекува депресията. Освен това се води и билката за стоте болести.
Водолей- венозна система, прасци, глезени. Най-добрият лечител за венозната система , това е червеното грозде. Чаша червено вино в умерени дози укрепва съдовете на венозната система, подобрява оросяването и придава алтруистично настроение-типична черта за знака Водолей. През глезените минават основни меридиани, които чрез масаж или мокса може да се въздейства върху органи, които имат отношение върху пречистването и образуването на кръвта.
Риби- ходила, лимфна система. Билката подходяща за Риби това е черен бъз. Той има свойство да пречиства лимфната система като подсилва организма при отслабен имунитет, анемия и респираторни заболявания. Знакът Риби добре се повлиява от всякакви водни процедури, спа, море. Вана с морска сол или луга възстановяват жизнената им сила като им дават повече подвижност и енергия. През студените зимни месеци е много важно ходилата да бъдат топли, затова вечер са подходящи процедури с морска сол и розмарин в топла вода. Това има успокояващо действие  върху тялото, духа.

Връщайки се към корените си, ние бихме подобрили значително качеството си на живот. Здравето е безценен дар от природата, затова ние сме длъжни да я уважаваме и почитаме като родител. Този родител е готов да ни даде всичко, стига да сме с отворени сърца към него.