петък, 14 август 2015 г.

Благословията на Лъва

Мъдреците от южните морета  разказват , че в далечни времена съществувало кралство , в което всеки бил тъжен. Самият крал бил с много кораво сърце и хладен поглед. Всеки който се осмелявал да му противоречи веднага бил обезглавяван. Хората вярвали,че тежка прокоба тегне над краля понеже той имал влечение да убива лъвове.  Местните мъдреци знаели, че който убие лъв в най –горещите летни дни, той ще бъде настигнат от проклятието на духовете, които отнемали способността на човек да обича и да се радва.  Такива убийства са се случвали неведнъж , когато господаря на кралството искал да задоволи желанието си да унищожава големите котки.
Кралят имал много красива дъщеря, която вехнела и линеела всеки ден когато виждала   в очите на баща си безразличието и  студенината. Веднъж даже тя се опитала да омилостиви намеренията му да не убива, но това било като глас в пустиня. Една вечер й се присънил сън в който слънцето се скрило зад мрачни облаци и от небето паднала огнена златиста капка, която се превърнала в образа на величествен  лъв и заговорил:
- Послушай песента на танцьора и погледни с вътрешното слънце. Там ще видиш нещо ти и проклятието ще се изпари.
Момичето се събудило и през целия ден се опитвало да разбере посланието на съня. Тя погледнала навън от балкона си и забелязала хората да се трупат на групи и да си говорят. Слязла при тях и веднага разбрала , че вън от кралството има катун , който обикалял от страна на страна за да изнася различни представления на сцена пред хората. 
Един ден вън от кралството катунът се приготвял за поредното си представление и всеки участник започнал да репетира това,което щял да покаже пред публиката. Сред тях бил и Регул млад мъж с обаятелно излъчване, който можел да пее и танцува с огнени факли. Регул разбрал , че  краля има много красива дъщеря и не се поколебал да влезе вътре и да я види. Така и сторил. Той тайно се промъкнал в кралството и влязъл в покоите на красивата девойка. След като я видял колко е красива той започнал тихо да пее.След малко песента му започнала да се излива като ручей. Кралската дъщеря чула песента на Регул и го забелязала да се крие зад колоната и красивите алени завеси. С леки стъпки се приближила до момъкa и го гледала в захлас докато той не приключил песента си. В сърцето на момичето се запалила искра.
Разказват , че така между двамата се зародила любовта, която развалила прокобата на владетеля и така той се разкаял за греховете си и даже поставил  за емблема  лъв на своето кралство, която да му напомня за грешките и да сочи ,че лъва винаги ще остане символ на любовта, величието и светлината. Чуло се , че от тогава кралят спрял да убива всичко живо  и станал толкова щастлив, че и той срещнал любовта.  Той станал известен с името краля Слънце и всеки който чуел за него го свързвал с  радостното излъчване и весел нрав , който имал. Всички заживели щастливо и всеки, който вече знаел тази история намирал любовта и щастието в живота си. Затова мъдреците разказвали тази история на всички търсещи щастието на сърцето си и напомняли, че животът трябва да бъде ценен и уважаван във  всеки един миг и ,че просветлението идва от сърцето, а не отвън.
                                                                                                Реджи 2014