вторник, 11 февруари 2014 г.

АСТРО-АРОМАТЕРАПИЯ

     Ароматите имат силата да въздействат върху нашите мисли, емоции и поведение. С течение на времето човечеството е ползвало и все още ползва аромата като част от ежедневието си.  Древните жреци и лечители са вярвали че, есенциалните масла са душата на цветето и така по този начин за тях то носело и магическа сила.  Различни благовонни смеси от видове смоли, билки и семена са присъствали в техните практики за лечение като тези са били като вид дар, който служил като жертвоприношение към техните богове.  Древните мъдреци са определяли в тайните науки на Вселената по един абстрактен начин и са въвели принципи, които следват определени природни закони. Такъв един принцип е мъжкото и женското начало, ин и ян-активния и пасивния принцип, които са винаги взаимосвързани пораждащи живота и смъртта. Те установили че двата принципа могат да се забележат във всяко едно нещо в природата и въвели елементи които се разделят на четири. Огъня, Въздуха, Водата и Земята, които от своя страна се охарактеризират с четири качества като топло, сухо, влажно и студено. Елементите биват четири понеже са възможни само тези комбинации, които не се унищожават взаимно . Топлото и сухото дават Огъня , Топлото и влажното дават Въздуха, влажно и студено дават Водата, студено и сухо дават Земя. Като трябва да приемем елементите не като тези ,които ние познаваме, а като вид алегория и условност зад които се крие друг вид смисъл

. Древните на базата на тези принципи са изградили свои науки и философия , която се използвала в доста практичен вид както в леченията на болести така и в намирането на правилна насока за развитие. Астрологията като езотерична наука ни учи , че всеки елемент отговаря на вид знак който от своя страна има свое качество. Всеки елемент има по три знака които общо правят 12 като всеки знак е свързан с  даден планетарен принцип.
 
    Следвайки основните принципи те можели да правят съпоставки между елементите, знаците и различните видове физически елементи и пособия с които си служели. Всеки един метал, аромат, растение за тях отговаря на тези принципи. По този начин  можели да видят логиката на различните елементи и да ги ползват в техники за лечение  и  създали своя медицина, която се развивала на базата на пробата и грешката. Те установили че даден аромат на растение може да въздейства по определен начин на човека и да го излекува или да му причини дори и смърт. Жреците в древността са усвоили методи с които са можели да извлекат есенциите на самия цвят  на дадено растение и да го съхраняват за своите ритуали и обреди дори и за по-продължително време. Такива стъклени шишенца с масла са открити и в гробниците на фараоните като при анализ  става ясно , че етеричните масла в затворените шишенца не са загубили свойствата си още от тогава.
Вярата ,че всяко нещо съдържа в себе си определен дух не е случайна. За тях всеки планетарен принцип отговарял и на божество на което се кланяли и принасяли жервтоприношение, като едно такова е благовонията.  Тогава човека е бил тясно свързан с природата и е е забелязал ,че определени дървета образуват смоли които миришат благоуханно. Съчетавайки ги с други ароматни растения и корени , създавали благовонни смеси,   които принасяли като вид  жертва на дадено божество с цел омилостивяване или молба за лечение, плодородие и победа. С течение на времето всичко е придобило различен вид и на базата на своя опит човек е разбрал кои растения имат най-силно  лечебно действие.  Такива растения се ползвали и с цел промяна на състоянието на съзнанието. В повечето шамански традиции останали и днес  използването на растения които имат упойващ ефект е широко разпространено.
 
   Науката все още не изследвала подробно как и по какъв начин ароматите действат на нашето психологично състояние, но класическото обяснение на медицината за въздействието на ароматите е такова, че рецепторите в носа са свързани с мозъчни центрове , които от своя страна регулират жлезите с вътрешна секреция и от там се изменя  нашето емоционално и мисловно поведение.
   Можем да разделим два основни типа масла такива които дават енергия и стимулират нашето активни (мъжко) начало и такива които успокояват и увеличават нашето пасивно (женско) начало. В астрологията знаците също биват определяни в качества на мъжки и женски знаци. Групата от огнената ( Овен, Лъв. Стрелец) и въздушната ( Близнаци, Везни, Водолей) стихия са мъжки, а групата от водната ( Рак , Скорпион, Риби) и земната ( Телец, Дева, Козирог) стихия са женски. Имаме в предвид че всеки знак отговаря и на планета, тоест планетата е концентриран вид на самия знак. С откриването на новите планети Уран, Нептун и Плутон всеки знак получава по една или две планети за управители , но тъй като енергията на новооткритите тежки планети не може да се разгърне без да сме развили качествата на планетата Сатурн, ще вземем в предвид добре познатите седем планетарни принципа отговарящи на седемте планети. Това са Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн. Ще разгледаме етеричните масла на базата на тяхното въздействие върху нашият ум и емоции и ще ги преведем в знаци, след което ще видим формулата за изчисление на липсващи елементи в рождената карта.
 И така нека да разгледаме знаците.:
Овен с управител Марс има огнена активна природа- тук ще влязат масла които имат загряващо и енергизиращо действие, също масла които имат антисептичен ефект.. Такива етерични  масла са:  черен пипер, кориандър, черен кимион, канела, сандалово дърво, чаено дърво.
Телец с управител Венера има пасивна земна природа- тук ще категоризираме масла които въздействат на нашите чувства и дават чувство на спокойствие. Такива масла са : роза, карамфил, върбинка, кардамом, мащерка, бензое.
Близнаци с управител Меркурий има активна въздушна природа- Тук в тази група ще влязат масла които стимулират нашата умствена дейност и ни карат да се чувстваме по-леко, също така изострят нашите сетива. Такива масла са мента, лимон, лимонена трева, маточина, розмарин, риган.
Рак с управител Луна има женска и видна природа- като тук ще отчетем и растения, които растат във водата. Лунната енергия дава спокойствие и активира въображението. Тук в тази група ще влязат масла които имат успокояващо въздействие, които активират въображението. Такива са жасмин, магнолия, лотус, индийско орехче, бял мускс
Лъв с управител Слънце има огнена и активна природа. Слънцето дава магнетизъм, блясък и творчество следователно тук ще влязат масла , които активират нашата енергия и ни карат да се чувстваме по радостни и щастливи. Такива масла са: портокал, бергамот, мандарина, кедър, иланг иланг
Дева с управител Меркурий  има земна и женска природа. Тук енергията на девата ще се отнесе до масла , които имат пречистващо действие върху нашият ум и тяло. Такива масла са: розмарин, мента, хвойна, лайм.
Везни с управител Венера има активна и въздушна природа. Тук енергията на Везните дава баланс и ще отчетем масла, които хармонизират и въздействат върху нашите сърдечни чувства. Такива масла са: роза, карамфил, розово дърво, индрише, върбинка, мащерка.
Скорпион с управител Марс има водна и женска природа. Енергията на Марс и Скорпион тук се проявяват като страст и силни чувства затова тук ще изброим масла които са афродизиаци: джинджифил, канела, сандал, индийско орехче, агар, пачули, ванилия, иланг иланг.
 Стрелец с управител Юпитер има мъжка и огнена природа. Тук ще отнесем масла , които имат силно духовно въздействие върху съзнанието ни, такива масла са :тамян, лавандула, мирта, розмарин, ветивер, сандал.
Козирог с управител Сатурн има женска и земна природа. Тук Сатурн и Козирог дават изстудяващ ефект като концентрират енергията.Такива масла са бор, кипарис, гаултерия, ела, манука, тамян ,пачули.
Водолей с управител Сатурн има мъжка и въздушна природа. Тук ще отнесем масла които имат за цел да активират мислите ни в идеен план. Също така тук се включват всякакви редки аромати. Лимонена трева, Петигрийн, евкалипт, камфора, ванилия.
Риби с управител Юпитер има водна и женска природа. Тук ще влязат категория на масла с упойващ и успокояващ ефект. Такива масла са нероли, лайка, лавандула, тонка, салвия, жасмин , ирис.
 
Природата търси баланс на елементи и нищо не се губи. Всеки един елемент взаимодейства с друг елемент като всичко се трансформира от една в друга форма и така всичко е в едно постоянно движение. Сега ще разгледаме формулата за изчисляване на елементите според Ф.Грузинов като се има предвид личния хороскоп на човека.

Слънцето, Луната и Асцендента са 3 точки, Меркурий е 2 точки, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн са по една точка. И ето един примерен хороскоп:

Тук асцендент Дева 3 точки земя+ Слънце в Козирог  земя 3 точки + Меркурий в Козирог земя 2 точки= 8 точки земя
Венера и Юпитер по 1 точка огън= 2 точки огън
Луна 3 точки вода+ Марс 1 точка вода= 4 точки вода

Липсващият елемент е въздух. Така, че за да балансираме елементите ще използваме аромати от въздушната група знаци за основа и ще подсилим с малко огън и съвсем малко вода. Това ще е комбинацията от аромати за този човек. По този начин ароматите от тази група ще въздействат пряко на неговото съзнание и той ще усили този елемент в картата си.

                                                                                                              РЕДЖИ 2013