понеделник, 4 март 2013 г.

Всички се страхуват от времето, а времето се страхува от Козирога


Зодиакалния знак Козирог е третия земен и последен кардинален знак в зодиакалния кръг. Изображението на символът му е планински козел с риба опашка. В древно индийските писания Козирог се нарича крокодил или е описван като  дракон. Старогръцките митове и легенди са вплели  история свързана с този знак, която ни показва символизма и качествата които Козирог притежава.

Древногръцката митология е пълна с всевъзможни същества, богове, герои и полубогове. Тук заемат място и такива които са смесица от животни  и хора. Козирога се свърза с Прикус – бащата на всички морски кози, с тела на коза и риби опашки, които са били интелигентни и почтени същества умеещи да говорят и мислят затова били фаворити на боговете. Прикус е създаден от богът на времето Кронос, който му дарява безсмъртие и способността да контролира времето.

Легендата разказва , че  младите морски кози започнали да изпитват  влечение към сушата и постепенно започнали да се отправят към брега и с предните си крака се придвижвали до брега и оставали там на слънце. Губейки своите риби опашки , които са се превръщали в задни крака и способността да мислят и говорят,  те започнали да еволюират в планински кози които познаваме и днес.
Прикус много силно се разстроил и притеснил от този факт и мислел ,че това ще превърне децата му в безмозъчни същества които никога повече няма  да се върнат  отново в морето.
След като е загубил няколко от децата си, той е решил да използва способността си да върне времето назад за да принуди те да се върнат обратно във водния си дом. Всичко на земята започнало да се движи назад във времето с изключение на Прикус, който контролирал тази ситуация. Морските кози отново влезли в предишните си форми и Прикус  ги е предупреждавал и  забранявал да стъпват на брега, но въпреки всичко те следвали инстинктите си да се придвижват към сушата и да се превърнат в планински кози.
След като Прикус е връщал  времето назад  искал да започне всичко отначало  и опитите му се оказали неуспешни, той разбрал,  че не може да контролира съдбата на своите деца като се опитва да ги задържи в морето. Той оставил децата си да изживеят собствената си съдба и потънал в самота и меланхолия. Поради това че бил изоставен в морето помолил Кронос да отнеме неговия живот, но богът на времето го обезсмъртил като го превърнал в съзвездие на небето и така той можел да наблюдава своите деца отгоре дори и да са на най-високите планински върхове.

Тази интересна история ни дава разбиране за ключовият символизъм на този знак. Планинската коза  е символ на издръжливост и непоколебимост. Тя винаги постига високите върхове колкото и да е труден и опасен пътя й. Така и хората родени под този знак се раждат за да постигат своите цели и въпреки трудностите ,които им предоставя живота на тях им е отредено да успяват и да понасят суровите условия по пътя си. Планините биват образувани във времето и това отнема доста дълго време. Затова и планината е символ на времето и  върха и се свързва с целта. Козирозите знаят , че целта оправдава средствата. Постигането на дадена цел в техния живот им дава още повече сила и издръжливост като символа на планината. Неговата амбиция може да го отведе до най-недосегаемите кътчета, които другите не биха се осмелили да посетят.
Сатурн е техния покровител, който им дава търпение с което могат символично да контролират времето. Те знаят , че времето работи винаги  в тяхна полза затова са въоръжени  с непоклатимо търпение, затова можем да кажем че и времето се изменя в техните ръце и остава податливо но целта им никога. Само съзнателното прилагане на качествата им може да им даде такова разбиране, че всъщност времето не съществува. Всичко се движи и изменя тук и сега. Всяко нещо се случва тогава когато му дойде времето и мястото. Времето е измерение което е пряко свързано с материята,която е променлива величина. И всичко което има материална форма бива ограничено. Това се символизира от Сатурн (Кронос) ,планетата управител на този знак. Ограниченията и кристализацията на формата са необходими за поддържането на целия живот във Вселената.  Времето и материята са променливи величини, които ние не можем да контролираме. Съдбата е  символ  на времето който ни показва ,че нещата  зависят от източник който ние не можем да управляваме понеже сме във форма която е ограничена във времето и пространството. Това са качествата на Сатурн, който ни свива и оформя за да може да няма разпадане и хаос.

Съдбата на Козирога е винаги изпълнена със страдания и лишения, но точно това ги извисява и калява. Склонността им да изпадат в депресия идва от факта че искат да упражнят своята воля и контрол , но забравят фактора време и пространство, които ги ограничава и им показва да бъдат търпеливи. Депресиите ни учат да бъдем търпеливи и да знаем че има сили , които не можем да управляваме. Корена на всички тези тъмни чувства идват от страха, който е качество на Сатурн. Страха е свиване и ограничение,  което е първото чувство когато се раждаме в тела. Но той  е една необходима илюзия , която ни служи да продължим нагоре по планинския склон за да достигнем върха. Постигането на цели винаги се дължи на страх, който е двигател на това да бъдем калени и изпечени във ограниченото пространство и време. Ако нямахме ограниченията и страданията ние не бихме постигнали нищо стабилно в живота. За нас страха е необяснимо тъмно чувство на неизвестност, който богът на времето Сатурн е заложил в подсъзнанието ни. Морето в митологията на морската коза се свързва с връзката  колективното несъзнавано.  Нашето подсъзнание е винаги свързано с това море.
Козирог  подсъзнателно е свързан с това море на колективното и точно това е знака който трябва да учи другите да преодоляват своите подсъзнателни  страхове за да могат да постигат своите цели. Те са пример за това и света вижда в тях един мъдър учител, който им показва че ограниченията и страха могат да бъдат използвани като стъпало за достигане на едно по високо ниво на развитие.
Хората родени под Козирог изглеждат студени, сдържани и концентрирани. На пръв поглед оставят впечатление че са хладни и мрачни, но дълбоко в тяхната душа грее светлината и простора, които те са постигнали или мечтаят да постигнат. Тези , които се докосват до тяхната същинска сърцевина винаги биват осветени с разбиране, че ограниченията и страховете са нищо друго отсъствие на светлина. Козирога има студена обвивка, но топла душа която може да предразположи всеки един скитник в морето от страх да се отпусне  и да се стопли за да намери себе си и постигне това което иска.
Козирога не допуска всеки един до топлата си душа и поставя множества изпитания и капани за да може човек да не достигне до там. Но веднъж  спечелил това , този човек остава там да се учи на безсмъртие.  Дълбоко в себе си Козирог изпитва самота и затова силно се нуждае да сподели  ценните си качества с човек ,който заслужава неговото доверие. Подлага винаги на съмнение и изпитания своите близки за да се увери в истинността на техните намерения към него. Това  най–силно се усеща от техните партньори. Казват , че Козирог са еднотипни в отношенията си и разчитат на сигурността и начина по който правят любов е скучен. Това е само малък капан който представителите на този знак  поставят. Те са всеотдайни и постоянни, а за да има едни взаимоотношения които се крепят на истински чувства , трябва да има  постоянство и  търпение. Затова са едни от най-надеждните партньори.

В повечето случаи тяхната съдба е такава ,че първата част от живота им поднася повече трудности. Рядко са хората, които в младостта си живеят добре. Сянката на Сатурн ще е винаги около тях за да може да ги изпитва постоянно.  И обратно когато на Козирози, където в младостта са изпитвали изпитания и трудности, те ще развиват качества които Сатурн ще им дава  като заслуга. Подсъзнателно те знаят, че всички трудности ще бъдат преодолени  с времето и затова не бягат от проблемите.  Дълбоко в тях се крие чувство, че във Вселената има закон за справедливостта и реда, затова те знаят , че ако постигат целите си користно като нарушават този закон, винаги ще бъдат измъчвани и нещастни. Осъзнатите представители на този знак знаят че постигането само на собствени цели с цел собствена изгода, няма да им помогне да  достигнат духовните висини, затова разбират че имат мисия с която са родени за да изпълнят. Както морските кози имат инстинкта да продължават по своя път въпреки трудностите наложени отвън , така и тези хора следват вътрешната си цел да осъществят своето предназначение за да учат хората на търпение , постоянство, работа и безсмъртие на душата.


За тях е много важно да поддържат добро физическо и психическо здраве за да могат да успяват в живота. В противен случай злоупотребата със себе си може да им изиграе лоша шега в старостта, когато болестите се появяват най-естествено. С течение на времето те изглеждат много по млади отколкото са били на младини и ако съумеят да запазят  баланса на тази свежест в себе си биха се радвали на дълъг и щастлив живот. Затова би било добре да запазват чувството на радост в душата си винаги когато постигат целите си. Това ги зарежда с още повече енергия и им дава една детска чистота. Детската чистота на сърцата им е тяхната тайна на младостта и безсмъртието. И така, докато повечето хора се страхуват от следите на времето, то времето се страхува от Козирог.


               

                                                                                                РЕДЖИ 2013