понеделник, 21 октомври 2013 г.

Смъртоносните битки на Скорпиона

    
   

      Осмият пореден знак в зодиака се пада на Скорпиона. Това е времето когато настъпва късна есен и в природата всичко започва да умира и да се подготвя за зимата. Връзката на Скорпион и осми дом в хороскопа говорят за процесите на разграждане, смърт и прераждане.  Едно нещо умира за да се роди друго и енергията не се губи. Преминаването от една форма в друга и видоизменянето на материята в друга е трансформация, ключова дума за този знак и дома който управлява. Скорпион е от групата на неподвижните знаци и е срещуположен на Телец, който символизира материалния живот, физическото тяло и владението на земно равнище. Напомняйки ни за физическата форма енергиите на Скорпион действат като сянка на това и показват , че всяко нещо е в процес на умиране и ново раждане и тези свойства остават невидими на пръв поглед. Живота и смъртта са двете страни на една и съща монета ,затова имайки материалния живот Скорпион ще ни напомни, че сянката на смъртта е винаги зад него, скрит но е факт. Естествените процеси на разграждането и възобновяването се свързват с Плутон- управителя на този знак, който в митологията е бога на подземния свят и владетеля на душите.
    Първоначалният образ на знака е бил змия, която е също символ на трансформацията, след което преминава в символа на скорпион. Но и в двата образа откриваме нещо общо което те имат. Това е отровата с които те си служат по време на лов. Отровата е също една от ключовите думи за този знак, която може да послужи за възстановителни процеси, които ще подпомогнат новото раждане.. В нашето тяло също  се образуват отрови благодарение на процеси на разграждане и ферментация. Отровата може да служи както за умъртвяване , така и за възстановяване и лечение.
Целия този процес на раждане и смърт ни сочи , че във Вселената видимото и невидимото са свързани в един общ процес на трансформация от една материя в друга и в последните десетилетия физиците потвърдиха че материята е груба  форма на енергията. Това ни говори за едно, че всичко е енергия и това е  един неизчерпаем ресурс и източник, който е винаги в процес на промяна и движение. Късната есен напомня на това че листата падайки от дървото ще се  разградят в почвата във форма на хумус, който ще послужи за храна на друга форма на живот. Видимо всичко умира и се подготвя за период  на ново раждане.
 Хората родени под Скорпион са орисани винаги да се  променят от едната форма в другата с цел постигане на висше съзнание като винаги ще бъдат поставени пред избора да поемат пътя нагоре или надолу. Независимо дали те осъзнават тези промени, живота им поднася винаги някакви промени, които ги учат на това че всичко е в процеса на умиране и раждане. Всеки край има своето начало и всяко начало има своя край. Символиката на четирите проявления са сив гущер, скорпион, орел и гълъб.

    Сивият гущер както и скорпиона са по-низшето проявление на този знак. Типа на сивия гущер е  мнителен, който крие дълбоко в себе си болката и отровните чувства като не изразява външно вътрешния си ад. Той може да се самонаранява без никой да разбере за това. Обикновено този тип проявление е свързано с непроявени негативни емоции, които водят до саморазушение. Тук негативните качества са в пасивна форма и обикновено на пръв поглед този човек не може да бъде разгадан понеже хладната му маска няма да позволи никакви проявления на емоцията в него. Дори и те да са положителни изражението на лицето му няма да се промени.
    Скорпиона  по-новата разновидност от змията като знак е подвластен на своята отрова, която бива проявена в по активна форма.  Емоциите тук могат да бъдат смърт или лек.  Хората родени под този знак са подвластни на ревността, страстта, подвластни на своето его и чувства, които ще се изразяват активно хапейки всеки един който бъде обект на тяхното внимание. Тук едно от силните качества в тази форма са манипулацията изразена в секса с цел лично облагодетелстване и незачитане на чувствата на другия. Отровата на чувствата тук могат да послужат и за самоунищожение ако не намерят външна проява и животът му може да се превърне в една смъртоносна битка със самия себе си. Индивида може да бъде подвластен на своята ревност, страст като се самонаранява и бива обладан от чувствата, но тук вече другите ще забелязват това. Енергията на емоциите ще имат изразена форма. Осъзнавайки своите действия човек тук превръща отровата в лек, който ще му даде крила да се издигне в по-висшият вид на знака.
   Орелът в проявлението на висшата форма на знака има по развита осъзнатост и менталното му  ниво проявление тук е в  полза както на себе си така и на другите. Той лети нависоко и може да наблюдава и контролира своите емоции и страсти като проявява справедливост и независимост.  Защитава по-слабите и своите близки ,приятели и семейство като не допуска чужда намеса отвън. Тези хора не се нуждаят от съветите на другите и знаят, че пътя им е на високо. Но тук има капан , който може да накара орела да падне на ниско и да остане без крила. Този капан ще бъде неговата гордост и чувство на превъзходство, които ще го следват като постоянна сянка. Емоционалната природа е много по-сдържана но все още пътя надолу е открит за него. Тук саможертвата ще издигне орела в най-висшата форма на знака а това е символа на белия гълъб.
   Белият гълъб олицетворява мира и силата на доброто. На това еволюционно ниво Скорпион е превърнат във войн на светлината. Често мистиците и светците достигат до това ниво след дълга битка на своите страсти и страхове като разбират, че просветлението е врата към вечността и че няма край , а всичко е едно начало което продължава . Хората достигнали до последното ниво на Скорпиона имат мисията да носят светлината и да учат другите на това. Побеждавайки своите низши прояви чрез търпение, съзнателна работа и доброта, белият гълъб трябва да научи хората на прошка и да покаже че низшата природа винаги може да се промени в нещо много по-добро. След като гълъбът е преминал през трите нива той разбира, че обвързването със силните страсти и емоции не може да му донесе развитие и съзнателно започва да пречиства себе си със силата на своя дух. Така тази форма на знака става символ на сила, която започва да струи от човека и той става един инструмент на светлината, любовта и мира.
   Съдбата на хората родени под  знака на Скорпион е не винаги лека. Тя е изпълнена с болки, кризи, които ще го срещнат със собствените му демони , които чакат да бъдат освободени и трансформирани в светлина. Побеждавайки себе си за себе си Скорпион е може би един от най силните знаци в зодиака изпълнен с мистика и чар като винаги ще ни напомня че смъртта ни учи не как да умрем а, как да живеем.

                                                                                           РЕДЖИ 2013