сряда, 8 май 2013 г.

ХИРОН- ЛЕЧИТЕЛЯТ НА КАРМАТА


Знаем , че повечето неща за Хирон не са изследвани и няма конкретни закономерности, които да обясняват истинската му природа, но от наблюденията до сега астролозите откриват дълбоки взаимовръзки с този интересен обект в Слънчевата система. Хирон е открит на 1 ноември 1977 г. определян от астрономите като астероид, но достигайки до своя перихелий , те наблюдават , че около него има облак от газ наподобяващ комета. 
Но за разлика от кометите, Хирон не се отдалечава от Слънчевата система , а и размерът му е много по-голям. След това са открити други такива подобни тела които са наречени кентаври.

В митологията кентаврите са митични същества  описвани като полухора-полуконе. Оприличаването на тези небесни обекти с кентаври идва от факта , че те нито са планети, нито комети нито астероиди, а са нещо смесено както кентаврите в митологията. Откритият през 1977 г. полуастероид-полукомета  обект е наречен Хирон- митологичен образ от Древногръцката митология.

Хирон в митологията е мъдър кентавър  син на Кронос и океанидата Филира, които встъпили в брак тайно от Рея. Хирон се родил полукон-получовек , тъй като Кронос настигнат от жена си Рея приел вид на кон. След като видяла ужасното си дете, Филира поискала боговете да я превърнат в каквото и да е само да е далече от детето си. Боговете превърнали океанидата в липа , а баща му се върнал при жена си. След като е бил изоставен в гората Пелион Хирон с е отдал на учене заедно със Зевс под ръководството на Аполон. Натрупал много знания като това да свири на лира ,изучил свойствата на лечебните растения и се счита че той е първият астролог. Живеел  в своята пещера  в Тесалия , където приемал и обучавал своите ученици. Негови ученици били Тезей, Язон, Ахил, Орфей и тогавашният лечител Асклепий. След време при битката на Херкулес с кентаврите , Хирон случайно е улучен от напоените стрели с отрова от ленерийска хидра на своя приятел Херкулес. Страдайки от неизлечима  рана , безсмъртния Хирон  пожелал смъртта си  като се отказал от безсмъртието си в замяна на освобождението на Прометей. След смъртта си за своите добри дела боговете го поставили на небето като съзвездието Кентавър.

 Като космическо тяло Хирон обикаля Слънцето за 50.8 години като няма единодушие сред астролозите кой знак управлява. Смята се , че е управител на знаците Дева, Везни, Телец, Стрелец, Скорпион, а някой смятат, че той не трябва да управлява знак. Той се движи в различни периоди в даден знак. Най-продължителното му пребиваване в знака на неговия афелий –Овен 8.5 години където се движи най-бавно и когато преминава в Телец той ускорява своето движение. Във знака Везни престоява за най-кратко време-година и половина.
 Тази разлика се поражда от факта, че орбитата на Хирон  е елипсовидна.
Това неравномерно движение по знаците е огромно и не можем  да направим аналогия от астрологична гледна точка затова в кой знак ще има най-силно влияние. На практика периодите в човешкия живот не могат  рамкирани в точен отрязък  и няма как събитията да се случват през равни интервали от време. Затова Хирон трябва да се тълкува с индивидуален подход към всяка карта.

Глифът на Хирон символизира ключ. А символиката на ключа  можем да свържем като посредник, който служи за отварянето, отключването на дадено измерение. Но какво измерение би отключило в индивидуалната карта на човека? Затова трябва да се съди в кой знак и кой дом попада В рождената карта като се погледнат аспектите и на останалите планети.
В човека съществуват сили, които все още не са пробудени и осъзнати и когато той започне да изследва себе си, той започва да  „отключва” тези измерения, които съществуват в него. Носим рани от предишни инкарнации било в сферата на взаимоотношенията, душевни рани нанесени от събития или хора, или потенциал на езотерично познание което трябва да разберем в по-високите нива на осъзнаване.
 Хирон би ни подтикнал  в разбирането и освобождаването от тези вътрешни рани, които носим не само от този живот.

Хармонията е ключова дума за Везни, а управителя на Везни е Венера- планетата на любовта , хармонията и разбирателството. Човек е щастлив , когато е балансирал вътрешните принципи на мъжкото и женското начало  и цялото му страдание, битки и търсене на подходящ човек до себе си говори че той все още не е  достигнал до вътрешната хармония изцяло в себе си. Когато той е балансиран се разкрива неговият вътрешен център и той става източник на сила, който предизвиква магнетизъм и обаяние това е истинският чар символизиран от Венера.

Основният движещ принцип за човека това е любовта и тя търси изява под различна форма като най силно се проявява в партньорството. Партньорството е сфера където човек носи най много болка и страдания от минали прераждания. В минали инкарнации сме копнеели , търсили и очаквали истинската любов като сме я проектирали в различни хора. Били сме мъже харесващи жени, жени харесващи мъже или жени харесващи жени  или мъже харесващи мъже, това няма никакво значение. Нашата любов е търсела изява и проявление върху отделен индивид за да можем да изявим принципа на любовта а не само като създаването на поколение  продължаващо генетическо наследство. И във всички случаи не сме постигали пълна удоволствие като сами сме си създавали множество страдания, които се дължат на неосъзнатост и липса на постигането на вътрешната хармония на двата принципа.  Или сме заслужили да бъдем щастливи с някой човек , но идва момент където физическата смърт се оказва граница за сърдечното ни щастие и хармонията отново е загубена.Всичко това е оставило отпечатък в нашите души по една или друга причина.


Според източната философия думата карма означава действие, което е следствие от някаква причина и страданията и болката идват от нашите желания, страсти и болезнени привързаности, които се оказват най-големия препъни камък за нашето духовно развитие.

Можем да разгледаме Хирон като фактор, който ще ни покаже как да се освободим от болезнените привързаности на миналото и да отключи нашата вътрешна сила. В наталната карта положението на Хирон по знак най явно би показал по какъв начин сме били наранявани  в сферата на взаимоотношенията в миналото и това може да отключи за нас разбиране  за нашата вътрешна същност и осъзнавайки това да ни излекува от нашата карма. Положението му по дом ще покаже в коя сфера в настоящето ще се отварят новите измерения за нас, но това дали ще носи рани или лек зависи изцяло от нас и от избора ни да растем.

В качеството си на лечител Хирон символизира онази наша същност която може да лекува било с ръце, билки, астрология, музика , изкуство или наука. Хирон в превод означава изкусна ръка и в това също се крие символика. Изкуството е магия която се случва първо в сърдечния център и след това се предава в ръцете като действие. Причината е сърдечния импулс, действието енергийния заряд и ентусиазъм който се предава в ръцете и следствието е творбата. Творбата може да бъде музика, рисуване, лекуване и любов. Цялото това познание което описва Хирон бих нарекъл  Хиронология- наука за холистично лечение на всеки аспект на нашата същност.



Източници: ЧЕТИРИТЕ ЛИЦА НА ХИРОН (резюме от лекция на Кирил Стойчев, 19.09.2005 София)